top of page

Sila emocionálnej inteligencie

Kreatívne a efektívne nástroje, techniky a triky na neustále zlepšovanie svojich EQ zručností


Emocionálna inteligencia je v súčasnosti dôležitejšia než kedykoľvek predtým. Je to schopnosť porozumieť vlastným pocitom, ako aj pocitom iných a využitie týchto zručností na kontrolu vlastných emócií a na budovanie vzťahov. Každý deň sa prebúdzame do nespočetných možností a je len na nás, akou cestou sa rozhodneme vybrať, kým chceme byť a aký príbeh za sebou zanecháme.


Veľakrát rozmýšľame nad tým, ako lepšie zvládnuť pracovný pohovor, získať nové kontakty, či riešiť konflikty v práci. Ako povzbudiť našu vnútornú motiváciu, zvýšiť si sebavedomie, byť viac empatickí, alebo prijať spätnú väzbu. Ako byť viac odolní a aktívne počúvať? Ak vás zaujímajú odpovede na tieto otázky a súčasne sa chcete dozvedieť viac o piatich základných oblastiach EQ, tak tu je zoznam efektívných techník a tipov, ako na to.



Sebapoznanie


Neustále a pravidelne vyhľadávajte spätnú väzbu. Pochopenie našich emócií je obmedzené našou jedinou perspektívnou, a preto získanie spätnej väzby, ako nástroja na osobný rozvoj je neoceniteľné. Zároveň si môžete vytvoriť dotazník na 360 stupňovú spätnú väzbu, pri ktorej získate názory a hodnotenie nielen od manažéra a kolegov, ale môžete tam zahrnúť aj priateľov a rodinu. V každom prípade by to mali byť ľudia, ktorí vás dobre poznajú a záleží im na vašom osobnom raste.


Nepotláčajte negatívne emócie, všetko nie je len ružové. Snažte sa radšej pochopiť, kto a čo v nás tieto emócie vyvoláva a aký je ich účel. Pretože aj z hnevu, strachu alebo obáv môžu vzniknúť úžasné nápady.


„Emócie nie sú problémami, ktoré majú byť vyriešené. Sú to signály, ktorým máme porozumieť.“ – Vironika Tugaleva

Skúste emočný denník, kde si budete zaznamenávať opakujúce, alebo veľmi silné emócie. Zistíte tak, kto alebo čo sú ich spúšťačmi a budete im môcť lepšie porozumieť.

Sebakontrola


Ovládnite svoj vnútorný hlas. To, čo dokážete, alebo nie je len na vás a na nastavení vašej mysle. Používajte vizualizáciu a predstavte si priebeh náročnej situácie, prezentácie, či stretnutia už večer predtým. Náš mozog reaguje rovnako na vizualizáciu niečoho ako na to, čo skutočne zažívame. Preto je vizualizácia jedným z najdôležitejších nástrojov lídrov.


„Sila charakteru a emocionálnej inteligencie čeliť zlyhaniam a poučiť sa z nich stoja v jadre úspechu.“ –Robert Kiyosaki

Zmeny a výzvy sú vašími najlepšími učiteľmi, ktorí vás dostanú mimo komfortnej zóny a budujú vaše silnejšie ja. Vyhľadávajte ich, pretože na druhej strane strachu stoja nové zručnosti, kontakty a úspech. Viac o porovnani rastovej verzus fixnej mysle nájdete v báječnej knihe svetovo uznávanej psychologičky Carol Dweckovej, Nastavenie mysle: Nová psychológia úspechu.



Motivácia


Vytvorte si okruh ľudí, ktorí vás poznajú, podporujú vás a veria vám. Možno ho už dávno máte, len ste si to neuvedomili. S touto komunitou by ste sa mali pravidelne stretávať a zdieľať názory, získavať spätnú väzbu a navzájom sa podporovať v dosahovaní cieľov.


Zistite v čom ste dobrí, čo vás odlišuje od ostatných, a hlavne aká je vaša vášeň. Ak chcete zistiť, aké sú vaše silné stránky, môžete vyskúšať VIA Institute on Character, ktorý vám prostredníctvom krátkeho bezplatného dotazníka ukáže vaše silné stránky, a zároveň vám dá aj konkrétne tipy na to, ako ich zlepšovať.


„Emocionálna inteligencia, viac než akýkoľvek iný faktor, viac než IQ alebo expertíza, zodpovedá za 85% až 90% úspechu v práci. IQ je hraničná kompetencia. Potrebujete ju, ale neurobí z vás hviezdu. Emocionálna inteligencia áno.“ –Warren G. Bennis

Nenechajte si prerušiť váš flow! Vyhraďte si podstatnú časť svojho dňa na aktivity, ktoré vás posúvajú ďalej, rozvíjajú vás a počas ktorých plánujete svoju budúcnosť. Ak by ste sa chceli tejto téme venovať viac, určite neprehliadnite tento skvelý kurz Chrisa Crofta: 5 ways to control your time, ktorý vám povie všetko o tom, ako si stanovovať priority, merať svoje ciele, ako a kedy delegovať a mnohé iné zaručené time management techniky.

Empatia


Zlepšite si svoje znalosti neverbáleneho prejavu. Či už idete do obchodu, alebo čakáte na stretnutie, sledujte ľudí okolo seba. Ich prejav, mimiku, postoj, ako aj hlas. To všetko je v centre v našej pozornosti niekedy oveľa viac, než samotné slová.


„Ľudia možno zabudnú na to, čo ste povedali alebo urobili, ale nikdy nezabudnú na to, ako sa pritom cítili.“ –Maya Angelou

Aktívne počúvajte a buďte s danou osobou v danom momente. Stane sa, že už v priebehu konverzácie rozmýšľame nad tým, čo by sme povedali, alebo nechtiac prerušujeme rozprávača. Skúste sa vžiť do role kouča a osvojiť si umenie správnych koučovacích otázok. Veľakrát sa rozprávame o technikách a nástrojoch na zlepšenie empatie, ale niekedy stačí pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Môžeme to nazývať doborovoľníctvom, ale takmer vždy si odnášame viac, než dávame.



Sociálne zručnosti


Zistite aký efekt má cielené využívanie mena danej osoby v konverzácii, alebo iba v pozdrave. Bližšie vzťahy, budovanie dôvery, zvýšený záujem a osobnejší prístup sú len niektoré z mnohých benefitov, ktoré určite stoja za to.


Ocitli ste sa už niekedy na firemnej párty, stretnutí, alebo networking evente a odrazu ste nevedeli, ako nadviazať reč? V takýchto prípadoch je skvelé mať v rukáve pár záložných otázok, ktoré sú aktuálne, dostatočne osobné, aby ste sa k nim vedeli vyjadriť, a zároveň neutrálne, aby sa mohli do diskusie zapojiť aj ostatní. Ak by ste chceli viac tipov na hodnotný networking, určite si prečítajte tento zaujímavý rozhovor na tému networking s Dušanom Matuškom vo Forbes. Budujte dôveru politikou otvorených dverí, buďte konzistentní vo svojich slovách a činoch a nezabúdajte byť ľudskí, pretože práve náš bohatý emočný svet nás robí ľuďmi.

Emocionála inteligencia je pre niekoho zrnkom v piesku, ale pre niekoho neoddeliteľnou súčasťou života. Súbor týchto techník vám sám o sebe nezaručuje úspech, ale môže vám ukázať cestu. Cestu osobného rozvoja, medziľudskej pomoci a spolupráce, neustáleho budovania nových zručností a hľadania vlastnej životnej misie. Nech je vaša cesta plná odvážnych rozhodnutí, nových výziev, prekvapení, inšpiratívnych ľudí a zaujímavých rozhovorov, ktoré vám otvoria dvere do nového sveta.

bottom of page