top of page

Čo číta tím Lean In a naše ambasádorky?

"Viacej čítať" je jedno z najčastejších novoročných predsavzatí. Pre niekoho sú knihy formou oddychu, pre iného samovzdelávania, tie najlepšie spájajú oboje. Podstatné je, aby neboli len lapačmi prachu. Zozbierali sme tipy na knihy, ktoré v roku 2021 oslovili náš tím a naše ambasádorky. Ktorou knihou začnete?




Ivana Vagaská, riaditeľka Business Leaders Forum, ambasádorka Lean In Network Slovakia

Kniha Mliekar od Anny Burns mi doslova vyrazila dych. Ide o príbeh 18-ročného dievčaťa, ktoré si vyhliadne starší muž. Na prvý pohľad banálna zápletka dostáva absolútne originálnu podobu jednak vďaka zasadeniu príbehu do Severného Írska a doby, kedy vrcholil etnicko-nacionalistický konflikt medzi republikánmi a lojalistami, a jednak vďaka jazyku, ktorý svojou jednoduchosťou, priamočiarosťou a suchým humorom dokonale vystihuje absurdnosť života človeka, s ktorým si vonkajšie okolnosti robia, čo chcú. Kniha má okrem socio-politickej aj silnú genderovú rovinu – nezabúdajme, že sme v katolíckom Írsku 70. rokov. Ženy majú rodiť, vychovávať deti a upratovať – samotné ženy sú strážkyňami tejto normy, od ktorej je každá odchýlka podozrivá a zaslúži si trest. „Nejde o to, aby si bola šťastná,“ vypočuje si hlavná postava, ktorá si vo svojom veku (naivne) myslí, že si život môže zariadiť podľa seba. Mliekar je skutočne výnimočná kniha, právom ocenená prestížnou Man Booker Prize za rok 2018.

 

Ivana Molnárová, CEO Profesia, ambasádorka Lean In Network Slovakia

Pre mňa osobne asi najsilnejšia kniha roku 2021 bola Voľba od Edith Egerovej. Táto kniha rozpráva silný príbeh, ako sa vyrovnať s rolou obete a oslobodiť sa z pút minulosti, akokoľvek bola náročná a žiť každý moment naplno. Myslím, že táto kniha je silným príbehom aj dnes, kedy aj my sa máme možnosť rozhodovať, ako a čomu dáme pozornosť a ako prežijeme náš život. Odporúčam každému tento neuveriteľný príbeh. Veľmi sa mi páčilo spracovanie aj audioknihy.

 

Olívia Hurbanová, Spoluzakladateľka a CHIEF THOUGHT PROVOKER v HighBrõws, ambasádorka Lean In Network Slovakia


Táto malá, útla - takmer 200-stranová (dvojjazyčná) knižka písaná strohým jazykom bez zbytočného sentimentu, okorenená sarkastickým inteligentným humorom, neobťažuje nadbytočnými slovami. Popisuje ľudskú prirodzenosť bez falošných príkras a hádam v najmenšom možnom počte slov dokáže brilantne a jadrne opísať podstatu veci. Počnúc vznikom života až po úvahu o budúcnosti druhu Homo Sapiens, ktorému snáď len umelá inteligencia môže pomôcť vzoprieť sa vlastnej prirodzenosti a uchrániť sa pred sebou samým. Ak nemáte veľa času, ale máte záujem pochopiť svet okolo seba i pudové hybné sily ľudského správania a zároveň nemáte radi ich gýčovú idealizáciu, táto kniha vám ulahodí.

 

Lenka Hlinková, Head of Lean In Slovakia Network

Pre mňa masterpeace storytellingu o planéte, ktorej centrom sa neželane stal človek. Kniha (až tak) nedeprimuje, vlieva vieru v ľudstvo. Daroval mi ju mladší brat, ktorý ma každý rok zásobuje týmto žánrom. Akoby preventívne, nech nevzdávam svoje veľké plány a nádeje, ktoré občas táto dnešná doba láme. Minulý rok mi daroval Ľudskosť od Rutgera Bergmana, ktorá bola rovnako dobrá. Tu sa mi zas páči, ako autor stavia na vedeckých poznatkoch a nadchol ma opäť sa učiť o triviálnych veciach. Je rozhodne hodná čítania!

 

Magdaléna Jurkemíková, Marketing & PR Manager


David Attenborough má obdivuhodný dar: dokáže realisticky vykresliť negatívnu prognózu našej planéty, zároveň nám však stále dáva nádej, že na zmenu nie je neskoro. Autor je skvelý rozprávač. Okrem získania nového pohľadu na životné prostredie a biodiverzitu ma nadchlo, s akou láskou a vďačnosťou rozpráva o svojej práci. Dáva nám príklad, ako spojiť úspešne kariéru a svoju vášeň. A očividne veľmi funkčný - skúmaniu planéty sa venuje už približne 70 rokov!

 

Simona Šimovičová, Project Manager

Táto kniha okrem iného hovorí o dôvodoch, prečo nám častokrát naše predsavzatia a veľké plány nevychádzajú. V podstate úplne mení obraz toho, čo si pod progresom predstavujeme. Hovorí o tom, že si nemáme stanovovať ciele, ktoré sú nerealizovateľné a porovnávať sa s inými. Stavia na tom, že by sme sa mali snažiť byť každý deň v niečom lepší o 1%, práve tieto mále pokroky robia z dlhodobého hľadiska obrovské zmeny. Ako príklad uvádza to, že ak sa teda každý deň v niečom, v čom sa chceme zdokonaľovať zlepšíme o jedno percento, o rok budeme o 38 % lepší. Ak sa však každý deň zhoršíme o 1 % na konci roka sa zručnosť, ktorú sme sa chceli naučiť zníži na úplné minimum. Kniha ponúka kopec praktických tipov, stratégii na to, ako budovať pozitívne návyky a byť v tom konzistentný. Pri vysvetľovaní jednotlivých súvislostí sa opiera o rôzne štúdie z biológie, psychológie či neurológie. Túto knižku som prvýkrát prečítala už dávnejšie a asi vo vhodnejšom čase mi do rúk padnúť ani nemohla. Mala som akurát pred skúškovým a veľmi mi pomohla zredukovať prokrastináciu. Tento rok som si túto knihu prelistovala znova. Je to jedna z kníh ku ktorej sa určite dá pravidelne vrátiť :)

 

Janka Horniaková, Content Creator

Príjemná a s humorom napísaná najnovšia kniha od Hermana. Nevedela som sa jej dočkať a veruže, zatiaľ najlepšia kniha od autora, ktorú som čítala. Píše s nadhľadom, láskavo a pritom stále s akcentom na to podstatné. ŽE AJ MAMY POTREBUJÚ MAŤ SVOJ ČAS IBA PRE SEBA. Áno, materstvo je vyčerpávajúce a nie je hanbou oddýchnuť si.

 

Renáta Dulinová Bzdilová, Internal Lecturer

Chimamanda Ngozi Adichie napísala útlu a úžasnú knihu „Drahá Ijeawele: Feministický manifest v pätnástich radách“, ktorá sa zmestí takmer do každého vrecka či kabelky. Je to fantasticky nastavené zrkadlo tomuto svetu, ktoré rúca predsudky o tom, že feminizmus je nenávisť k mužom. Feminizmus je totižto o rovnoprávnosti mužov a žien. Je to kniha esejí, ktorá by nemala chýbať v knižnici žiadneho človeka. A ak máte problém vysvetliť feminizmus komukoľvek, kúpte mu, prosím, túto knihu.

 

Zuzana Sotáková, Operations Manager

Kniha je hodnotným a praktickým návodom, ktorý vyvracia mnohé povery a zrozumiteľným spôsobom predkladá informácie najnovších výsledkov neurovedy, aby všetci rodičia dokázali pomôcť svojim deťom rozvinúť ich rozumový potenciál, a zároveň dosiahnuť maximálnu emocionálnu rovnováhu.

 

Alžbeta Palkoci, Community & Partnership Manager


Dve knihy od súčasnej nigérijskej autorky Chimamandy Ngozi Adichie - Amerikánka a Polovica žltého slnka sú fascinujúce náhľady nielen do africkej kultúry, reálií a diania, ale aj do vnútra postáv, ktorí si vás hneď získajú. Pri čítaní sa stretnete so silnými ženskými hrdinkami, ktoré majú svoj názor, inšpirujú v cieľavedomosti, zdolávaní prekážok a hľadaním šťastia. Postavy sa potýkajú s neľahkými životnými podmienkami, diskrimináciou, rasizmom, v knihe Polovica žltého slnka aj s vojnou. Napriek tomu to je však neskutočne príjemné čítanie, ktoré vo vás možno tak, ako vo mne, podporí chuť dobiť svet!

 

Kristína Járayová, Instagram Content Manager


Kniha WomanCode od Alisa Vitti je skvelou knihou s praktickými tipmi, ktorá vás prinúti spomaliť a začať naslúchať svojmu telu, ktoré má toho dosť, čo nám chce povedať.

 

Katarína Trnová, Marketing & PR Consultant

Inšpiratívna, hravá a hlboká. Kniha, ktorej myšlienky, ale ani ilustrácie, nezabudnete :).

 

Zapisujete si, ktoré knihy ste prečítali, alebo na ktoré sa chystáte? Všetkým knihomoľom a knihomoľkám odporúčame Goodreads, kde si môžete stanoviť svoju ročnú výzvu, pridávať recenzie aj sledovať, čo čítajú vaši priatelia.


Viac tipov na skvelé knihy nájdete v našej sekcii Inšpirátívne knihy na podstránke Motivácia. Kto nemá čas na knihy, pridali sme dosť tipov aj na motivačné TED Talky a ženské podcasty. Nenašli ste tam svoj obľubený? Dajte nám vedieť a rady ho pridáme do zoznamu.

bottom of page