top of page

Nástroje osobného rozvoja

Celý život sa snažíme prísť na to, kto sme, čo tu robíme a aký je náš účel. Snažíme sa zistiť, aká je naša vášeň a v čom sme dobrí. V momente, keď to nájdeme, nás už nič nedokáže zastaviť. Otvoria sa nám dvere osobného rozvoja a my si uvedomíme, ako málo v skutočnosti vieme. Ak pociťujete hlad po vedomostiach, nových príležitostiach a nástrojoch, ktoré slúžia na osobnostný rast, tak táto ochutnávka je určená priamo pre vás.



Platené alebo zdarma?


V súčasnej dobe zažívajú online vzdelávacie platformy boom a rastú ako huby po daždi. Môžete ich však využiť a doplniť si svoje portfólio o veľmi zaujímavé kurzy a certifikáty od renomovaných svetových univerzít. Závisí len od toho, koľko máte času a v akej sfére sa chcete špecializovať. Ak si chcete prečítať zoznam tých najlepších, s plusmi a mínusmi každej platformy, tak neprehliadnite článok Najlepšie vzdelávacie online platformy od July Markovej.




TIP: Digitálna garáž

Mať certifikát, ako výsledok absolvovaného školenia, by malo byť súčasťou každého kvalitného dlhodobého vzdelávania. Mnohé sú však finančne náročné. Čo s tým? Skúste sa ponoriť do Google sveta a absolvovať bezplatný vzdelávací program Digitálna garáž, ktorý vám povie všetko o základoch digitálneho marketingu. Po 26-tich moduloch, 40-tich hodinách a záverečnom teste získate medzinárodne uznávaný certifikát, akreditovaný združením IAB.


Strategický networking


Firemné eventy, kultúrne akcie, dobrovoľnícke aktivity, nové iniciatívy alebo hobby. Toto všetko sú príležitosti, kde môžete stretnúť nových ľudí či budovať lepšie vzťahy. Sila networkingu je založená na prvých dojmoch, komunikačných zručnostiach, charizme, sebavedomí a hlavne nájdení spoločných hodnôt a tém pri rozhovore s ostatnými. Ak ste doteraz nevyužívali tento nástroj osobného rozvoja naplno, skúste to. Nikdy neviete, aké príležitosti vám nová spolupráca môže priniesť.



TIP: Veľtrhy pracovných príležitostí

Či už prídete podporiť alebo propagovať svoju firmu, hľadáte si novú prácu alebo si chcete vypočuť zaujímavých prezentujúcich v rámci programu; festivaly pracovných príležitostí sa posunuli na úplne iný level. Predstavujú nám rôzne témy a názory na pracovný život a zároveň sú veľmi praktickým nástrojom na rozširovanie a budovanie nových vzťahov. Jedným z vlajkových festivalov tohto druhu sú určite Profesia Days.



Koučing a mentoring


Koučing a mentoring sú neoddeliteľnou súčasťou každého osobného rozvoja. Sú našimi sprievodcami, keď sami strácame smer alebo nevieme, ako ďalej. Niekedy nám stačí pár intenzívnych koučovacích stretnutí, kde nie sú dôležité odpovede, ale správne otázky, pretože odpovede na ne poznáme sami. Inokedy potrebujeme podporu a skúsenosti človeka, ktorý sa pohybuje v rovnakej oblasti ako my. Týchto ľudí si môžete nájsť v osobnej alebo profesijnej sfére, alebo si po čase uvedomiť, že už ich dávno máte a sú vaši priatelia. V každom prípade sú veľkým darom. Ak v súčasnosti hľadáte certifikovaného kouča, pozrite si webstránky Slovenskej Asociácie Koučov – SAKO, alebo Medzinárodnej federácie koučov – ICF.


"Vzdelaná myseľ má vždy viac otázok ako odpovedí." -- Hellen Keller

TIP: Job-shadowing

Skvelý a efektívny program, ktorý v súčasnosti funguje v mnohých firmách. Ak je vaša práca súčasťou veľkého projektu, pričom každá rola má iné zodpovednosti a zručnosti, je veľmi prospešné, keď strávite nejaký čas pozorovaním práce tých druhých. Dostanete tak priestor na otázky a pochopenie celého procesu.


Vlastné iniciatívy a projekty


Akonáhle zistíte aké sú vaše silné stránky, čo je vašou vášňou a prečo vás ľudia vyhľadávajú, nájdete vašu individuálnu oblasť vzdelávania, do ktorej sa jednoznačne oplatí investovať. Začnete si viac všímať súvisiace výzvy, stanovovať si ambicióznejšie ciele a následne sa vrhnete na tie správne príležitosti.


TIP: Silné stránky

Ak chcete zistiť, aké sú vaše silné stránky, tak skúste Via Institute on Character, ktorý vám prostredníctvom krátkeho prieskumu odhalí vaše najsilnejšie stránky a zároveň tam nájdete aj praktické kroky, ako jednotlivé črty zlepšiť.


"Vždy urob to, čoho sa najviac bojíš, pretože len tak sa môžeš naučiť rásť!" -- Caroline Myss

Dobrovoľníctvo


Chcete si zlepšiť svoju empatiu, komunikačné zručnosti alebo tímovú prácu? Dobrovoľnícke aktivity sú úžasnou príležitosťou na to, aby sme prispeli našej komunite, posilnili tím a zároveň spoznali nových ľudí a ich príbehy. Môžete sa stať súčasťou najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva Naše Mesto, ako aj rozmanitých dobrovoľníckych aktivít pre Červený kríž. Zároveň je dôležité spomenúť rôzne neziskové organizácie, ktoré propagujú hodnoty, šíria osvetu a organizujú aktivity, so zameraním na business, ženy, rodičov a mnohé iné. Ak ste nenašli takú, ktorú hľadáte, vytvorte ju!


"Každý deň urobte niečo, čo vás aspoň o krok posunie bližšie k lepšej budúcnosti." -- Doug Firebaugh


Feedback


Jeden z najväčších darov, ktoré nás posúvajú vpred a sprevádzajú po celý život. Keď spätnú väzbu dávame, je najlepšie spoznať človeka vopred a zvoliť adekvátny prístup. Ak ste na druhej strane, je odporúčané aktívne a repetitívne vyhľadávanie spätnej väzby. Môžete využiť široký okruh vašich priateľov, kolegov, manažmentu a takisto aj rodiny, aby ste dostali komplexný obraz o tom, ako vás ostatní vnímajú. V pracovnej sfére je často využívaná 360-stupňová spätná väzba, ktorá poskytuje hodnotenie a názor nielen vašich kolegov, ale aj podriadených a vrcholového manažmentu. Viac o tejto forme spätnej väzby, ako aj o tom, ako si ju vytvoriť, nájdete na Survey Monkey.


TIP: Mastermind Group

Máte už skúsenosti s Mastermind Group? Je to skupina ľudí, ktorá zdieľa podobné názory, témy a životné ciele a pravidelne sa stretávajú pri výmene svojich výziev, úspechov a skúseností. Vysoko hodnotná a efektívna forma mentoringu.


Aktuálne dianie v cieľovej oblasti


Či už čítate Forbes, Entrepreneur, Psychology Today alebo DennikN, nájdite si zdroje, ktoré zapadajú do vašej oblasti a sledujte novinky, aktuality a čokoľvek, čo vás posunie vpred. Môžete si vytvoriť reading wishlist na Martinuse alebo počúvať podcasty ako Ženy v biznise, Find your dream job alebo The Happiness Lab. V súčasnosti je ponuka kvalitných zdrojov široká, takže si už len vybrať ten správny.


“Oči vidia len to, čo je myseľ pripravená pochopiť.” -- Henri Bergson

Tento základný balík nástrojov a techník personálneho rozvoja je založený na rokoch osobných skúseností a zážitkov z firemného, ako aj osobného života. Fungovať však bude jedine v prípade, že si ho prispôsobíte svojim cieľom a ambíciám. Objavujte, skúmajte, spoznávajte nových ľudí, pozorne počúvajte, tvorte a hlavne realizujte svoje nápady!


bottom of page