top of page

Ako zaujať publikum: 5 trikov tých najlepších


Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo vás niektoré prejavy a prezentácie chytia za srdce a iné nie? Prečo nad niektorými premýšľame ešte niekoľko dní, analyzujeme ich hlavné myšlienky, prípadne sa snažíme zistiť, čo nás na nich tak fascinuje? Prečo niektoré spustia globálne hnutia, zatiaľ čo iné upadnú do zabudnutia?


Ak vás zaujíma odpoveď na tieto tri otázky a chcete sa hlbšie ponoriť do sveta skvelých prezentácií, tak ste tu správne. Poďme sa teda spolu zamyslieť nad tým, čo spája tie najlepšie prejavy TED Talk rečníkov po celom svete.


Názov


Čo by ste povedali na tieto tri názvy workshopov: Osobný rozvoj, Komunikačné zručnosti alebo Ako sa stať majstrom v podávaní spätnej vazby. Ktorý by ste absolvovali? Názov môžete brať ako prvý dojem. Je v ňom niečo ukryté? Je zaujímavý a láka ma dozvedieť sa o ňom viac? Čím špecifickejší a výnimočnejší názov, tým je väčšia šanca, že v ostatných vzbudí pozornosť. Skúste si pozrieť báječný slovenský TED Talk Operačný program krajšie Slovensko od Jakuba Ptačina, ktorý vám paradoxne povie o dôležitosti názvu z trochu iného pohľadu.


Reč tela


Ako ju čítať, rozoznať a v prípade prejavov hlavne vedieť vedome kontrolovať a používať. Na túto tému môžete nájsť široké spektrum zdrojov a určite sa do tejto oblasti oplatí investovať. Niektorí ľudia majú v tomto smere dar a dokážu svoju reč tela prirodzene využívať na umocnenie myšlienky, zdôraznenie hlavnej pointy alebo ako prostriedok, ktorý v niektorých prípadoch nahrádza zbytočné slová. Iní sa tieto techniky musia pracne naučiť. V každom prípade je reč tela nádherný nástroj sebavyjadrenia, ktorý ovplyvňuje naše publikum viac než si myslíme. Ak vás táto téma v kontexte prezentačných zručností zaujíma, pozrite si TED Talk My stroke of insight od Jill Bolte Taylor, ktorý je v rámci mimiky a gestikulácie fascinujúci.

„Ak nie ste pripravení mýliť sa, nikdy neprídete s niečím originálnym.“ --Sir Ken Robinson

Tip: Nezanedbajte prípravu, pretože práve tá je kľúčom k úspechu. Vyskúšajte si predniesť svoju reč rôznym ľuďom a následne ich poproste o spätnú väzbu. Pracujte so svojim hlasom a rýchlosťou a v deň „D“ sa budete cítiť oveľa sebaistejšie.

Moment prekvapenia


Ešte počas základnej školy sme mali skvelú učiteľku prírodopisu. Bola som asi vo štvrtom ročníku, čakali sme na začiatok hodiny a v podstate na hodinu typu kniha - tabuľa - poznámky. Nepamätám si na všetko ale viem, že sme nakoniec skúmali dážďovky v priamom prenose. Doteraz na to spomínam s úsmevom, pretože sa jedna ocitla v mojom zošite a po mojom výkriku nasledovala aj prvá pätorka v živote. Čo je však dôležitejšie, že sme všetci boli celí bez seba, čo nové sa ide diať a úplne sme zabudli na čas. Moment prekvapenia.

„Medzi najlepším rečníkom a najlepším nápadom je nulová korelácia.--Susan Cain

Tip: Témy, ktoré sú kontroverzné a nepreskúmané nás obvykle viac priťahujú, než tie o ktorých počúvame všade. Niekedy stačí, že sa na danú tému pozriete z iného uhla a prinesiete tým do vášho prejavu novú perspektívu. Pre milovníkov takýchto tém je tu slovenský TED Talk Menštruačné tabu od Diany Fabiánovej, ktorý odkrýva mnohé súvislosti a predsudky.


Emócie


Či už predávate produkt, učíte kreatívne myslenie alebo vysvetľujete víziu firmy, emócie by mali byť neoddeliteľnou súčasťou vášho prejavu. Prostredníctvom osobných príbehov dokážete vtiahnuť vaše publikum do deja, dostať ho na rovnakú vlnovú dĺžku a vniesť tak do prezentácie viac ľudskosti a celkovej hodnoty. V rámci tejto kategórie odporúčame TED Talk The power of vulnerability od Brené Brown alebo Photos that bear witness to modern slavery od Lisy Kristine, ktoré sú v tomto smere ukážkové.


„Zraniteľnosť je našim najpresnejším meradlom odvahy.“ --Brené Brown

Tip: Skúste zapojiť viaceré zmysly svojho publika, či už prostredníctvom hudby, fotiek, videa a takisto aj rôznych rekvizít, ktoré môžu všetkým pomôcť, aby sa na danú tématiku pozreli z úplne iného uhla a vy tak môžete zmeniť inak nudnú prednášku na jedinečný zážitok. Dôkazom toho, ako dáta premeniť na neskutočný prejav je aj TED Talk Global population growth, box by box od Hansa Roslinga.

Humor


Čerešnicka na torte. Podať aj náročné a vážne témy so štipkou humoru a s úsmevom na perách je veľké umenie. Nie vždy je to cieľom prezentácie a nie každý to má v krvi. Avšak, ak humor dokážeme zakomponovať do nášho prejavu, pričom jeho použitie je cielené, ľudské a prirodzené, celú prezentáciu tým odľahčíme a dodáme jej úplne iný rozmer. Je to moment spojenia sa s celým publikom. Ako ukážku môžeme spomenúť slávny prejav pána Kena Robinsona, a to Do schools kill creativity? Veľmi silná myšlienka, doplnená rôznymi príbehmi a zvečnená dávkou špecifického Robinsonovského humoru. Ak by ste si mali pozrieť len jeden TED Talk, tak je to práve tento.


S týmito piatimi trikmi zvládnete váš prejav oveľa ľahšie. Niekedy stačí k úspechu naozaj málo a výsledný efekt je zábavnejší, originálnejší a hlavne autentickejší prejav. Skúste robiť veci inak než ako ste zvyknutí, hľadajte nové spôsoby ako zaujať a prekvapiť, prijímajte rôzne výzvy a príležitosti, pýtajte si feedback, neustále na sebe pracujte a výsledok bude neskutočný!


Zdroje

CARMINE, G. 2016. Talk Like TED : The 9 Public Speaking Secrets of the World's Top Minds, Pan Macmillan, 2016. 288 s. 9781447286325.


bottom of page