top of page

Online networking počas pandémie

V súčasnej pandemickej situácii je pre každú z nás náročné zvládať prácu, domáce povinnosti, rodinu a popri tom všetkom si nájsť čas pre seba a osobný rozvoj. Fyzickú izoláciu umocňuje sociálna. Avšak práve v tejto dobe si uvedomujeme, akú rolu v našom živote zohrávajú pevné rodinné putá, podpora od priateľov, uznanie od obchodných partnerov, či každodenná komunikácia s kolegami.


Sú to vzťahy, ktoré nás v živote posúvajú ďalej, otvárajú nám dvere nových možností a v ťažkých situáciách nám dodávajú motiváciu a podporu. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako môžete získavať nové kontakty a budovať lepšie vzťahy aj v súčasnom online prostredí.



Ako rozpráva Christopher Barrat vo svojom slávnom TED prejave Successful Networking the ultimate guide, na začiatku každého vzťahu sú určité kroky, ktoré nemožno preskočiť:


Krok č. 1: Spoznaj

Krok č. 2: Obľúb si

Krok č. 3: Dôveruj

Krok č. 4: Kúp


Čo môžete urobiť v rámci každého kroku? Aké techniky vám pomôžu počas tejto cesty? Poďme sa spoločne pozrieť na jednotlivé techniky, nástroje a aktivity, ktoré vás posunú o krok ďalej.


Sieť kontaktov


Či ide o osobné (rodina a priatelia), operatívne (kolegovia), alebo strategické kontakty (obchodní partneri), skúste si urobiť inventúru svojich kontaktov. Zvážte, akú rolu zohrávajú vo vašom živote, či je to vzťah, ktorý je pre obe strany prínosom a čo konkrétne môžete do budúcna zlepšiť.


Podľa Janine Garner, vieme naše kontakty rozdeliť do štyroch kategórií: propagátori (propagujú vašu osobnú značku), posádka (rodina, priatelia a zázemie), učitelia (mentori) a poháňači (ľudia, ktorí vás motivujú k novým výzvam). Skúste sa zamyslieť nad tým, ktoré konktaty a vzťahy sú pre vás kľúčové, či im venujete dostatočný čas a pozornosť, a ako si môžete vzájomne pomôcť.


"Networking je viac o farmárčení než o lovení. Je o kultivácii vzťahov." - Ivan Misner


5 jazykov vďačnosti


Teraz, keď máte pred sebou zoznam kľúčových ľudí z rôznych oblastí vášho života, poďme sa pozrieť na to, ako im môžete porozumieť ešte viac. Gary Chapman v knihe 5 jazykov lásky hovorí o tom, aké formy náklonnosti, vďačnosti a uznania preferuje každý z nás. Či už sú to slová, darčeky, služba, fyzický kontakt, alebo trávenie času, väčšinou máme jednu preferovanú formu, ktorú zároveň aj najčastejšie dávame ostatným. Vašou úlohou bude teraz určiť, ktorý typ uprednostňujete vy, ale zároveň takisto, ktorý typ uprednostnujú vaši najbližší priatelia, partneri, alebo kolegovia. Overte si, či ste uhádli správne a vyskúšajte si to v praxi. Zmeníte tým celú hru.



Storytelling a Elevator Pitch


Určite to poznáte. Pripájate sa na workshop, webinár alebo konferenciu a jedna z prvých aktivít zvykne byť malý icebreaker, kde sa navzájom spoznáte. Túto chvíľu môžete využiť a vopred si pripraviť svoju vlastnú Elevator Pitch. Je to krátky 30-sekundový prejav, v ktorom stručne poviete o sebe a vyzdvihnete svoje úspechy a silné stránky.


"Za dva mesiace môžete získať viac priateľov tým, že sa budete o nich zaujímať, než za dva roky vašej snahy zapôsobiť na nich." - Dale Carnegie

V rámci konverzácie sa snažte prísť na to, aká je srdcová téma danej osoby, následne opakujte a asociujte. V závere si povedzme jednu z najsilnejších nástrojov a tým je sila mena. Keď sa najbližšie budete s niekým rozprávať, namiesto „Ahoj, aký si mala víkend?“ skúste povedať „Ahoj Miška...“. Všetci radi počujeme svoje meno a dávate tým najavo, že vám na tejto osobe záleží a budujete si tým vzťah. Skúste to a výsledky vás určite prekvapia. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac informácií o tom, čo robiť počas stretnutia a ako zaujať počas prvých 5 minút, 5 hodín, alebo 5 dní, určite si prečítajte knihu Captivate od Vanessy Van Edwards.


Sociálne siete


Na základe štatistiky Digital 2020 April Global Statshot Report, trávime od začiatku pandémie o 57% viac času pozeraním televízie, o 47% viac času trávime na sociálnych sieťach, a zároveň je tu aj 46% nárast pri posielaní správ.


Online networking bez sociálnych sietí sú ako Vianoce bez snehu. Možné, ale ťažko predstaviteľné. Či už preferujete priateľský Facebook alebo profesijný LinkedIn, tu je pár tipov, ktoré môžete využiť pri získavaní nových priateľov a budovaní vzťahov.


„Najbohatší ľudia vyhľadávajú a budujú siete kontaktov. Všetci ostatní si hľadajú prácu.“ – Robert Kiyosaki

Facebook: nájdite influencerov vo vašej oblasti, pozorujte a učte sa. Zdieľajte príbehy a zážitky formou fotiek a videí, pričom nezabúdajte na emotikony, hashtagy a tagging (označenie osôb v príspevku). Staňte sa členom lokálnych skupín a nezabúdajte na spiace kontakty, teda na ľudí, ktorým ste sa už dlho neozvali a chceli by ste.


LinkedIn: už dlho nie je považovaný len za portál pre HR-istov a recruiterov. Je to miesto, kde si môžete budovať svoju osobnú značku, zdieľať pracovné úspechy a nadväzovať nové obchodné partnerstvá. Môžete tu aktívne vyhľadávať nové kontakty, napísať alebo požiadať o odporúčanie, alebo ak chcete niekoho podporiť, môžete stlačiť v rámci jeho profilu "Endorse" a potvrdiť tak zvládnutie jednotlivých zručností vašich známych. Tip na záver: Linkedin SSI, kliknite sem a pozrite si vaše vlastné Linkedin skóre.



Ako napísať skvelý email


Denne posielame neskutočné množstvo mailov a keď chcete tým vašim zaujať, mal by byť autentický a výnimočný. Poďme sa spoločne pozrieť na pár tipov, ako môžete vašu mailovú komunikáciu vylepšiť a odlíšiť ju od davu ostatných.


1. Pútavý predmet (krátky, jasný a odlišný od iných)

2. Oslovenie (skúste namiesto klasických „Vážený pán. Kováč“, použiť „Dobrý deň, Michal,“ – je to "game changer")

3. Uvoľnená atmosféra

4. Prepojenie alebo spoločný záujem (optimálne je, ak sa už s danou osobou aspoň trochu poznáte alebo vás prepojí spoločný známy)

5. Čo je tam pre mňa? (zamyslite sa nad obsahom z pohľadu čítajúceho)

6. Link na ďalšie informácie

7. Akčné kroky (minimálne jedna výzva k činu, či už otvoriť prílohu, kliknúť na link atď.)

8. Zakončenie otázkou – Čo si o tom myslíte?

9. Dôležitosť podpisu (poukazuje na dôveryhodnosť a vašu expertízu)


"Za každým úspešným človekom sú mnohé úspešné vzťahy." - Joe Apfelbaum


Networking tipy


Keďže networking je aj o vystupovaní zo svojej komfortnej zóny, poďme si v závere povedať pár výziev, ktoré si môžete sami vyskúšať a zlepšiť si tak svoje zručnosti v tejto oblasti.


  • Začnite s mentorom. S niekým, od koho by ste sa chceli učiť a kto s ľahkosťou nadväzuje nové kontakty a vzťahy.

  • Dajte si na víkend sľub mlčanlivosti a precvičte si aktívne počúvanie.

  • Pri najbližšej diskusii sa počas prvých piatich minút snažte nájsť aspoň dve spoločné témy s danou osobou.

  • V rámci poslednej výzvy sa skúste zamyslieť nad tým, aký jazyk vďačnosti preferujú vaši blízki a priatelia a overte si to potom s nimi.

Viac výziev nájdete už v spomínanej knihe Captivate od Vanessy Van Edwards.



Online networking je zručnosťou budúcnosti. Sú to práve vzťahy, ktoré majú obrovskú silu nás urobiť šťastnými, dodávajú nám energiu, podporu a motiváciu ísť ďalej aj v tých najťažších okamihoch života. Skúste sa zamyslieť nad tým, aká je vaša osobná značka, ale zároveň nezabúdajte, že tie najúspešnejšie rozhovory sú viac o počúvaní, ako o rozprávaní. Vykročte zo svojej komfortnej zóny a objavte svet, ktorý vám leží pri nohách. Energia, úsilie a čas, ktorý do toho vložíte sa vám niekoľkonásobne vráti.


„Ak chcete ísť rýchlo, choďte sami. Ak chcete ísť ďaleko, choďte s inými.“ -Africké príslovie
bottom of page