top of page
Writer's pictureLívia Lippaiová

Lean In Circles očami ich líderiek

Jedným z našich cieľov v Lean In je budovať prajnú komunitu žien. Jednou z ciest, ako to dosiahnuť, sú Lean In Circles. Sú to menšie komunity žien, so spoločným cieľom. Ženy tu nájdu priestor na rozvoj, rast a miesto prijatia a podpory. Členky Lean In Circles sa pravidelne stretávajú, aby sa naučili nové zručnosti a spoločne sa posúvali k svojim cieľom. V súčasnosti existuje na celom svete viac ako 50 000 Circles a to v 184 krajinách. Na Slovensku ich máme už 32 a neustále pribúdajú.

Vyspovedali sme štyri líderky slovenských Circles, ktoré odkryli niečo z ich zákulisia.



Každý z Circles vznikal inak a každý má iný cieľ. Aj v tom je ich čaro. Spájajú ich najmä ambície, chuť podporovať a motivovať sa navzájom, vzájomná snaha o to, aby sa spolu učili novým znalostiam, rástli a boli si inširáciou. A to vo všetkých oblastiach života. Čo bolo cieľom u našich líderiek?


Petra:

Pre mňa je to vzájomnosť, blízkosť, možnosť mať vytvorený bezpečný priestor, kde rozumieme jedna druhej, kde sa vieme podporiť a vymeniť si dobrú energiu. Je to spájanie podobne zmýšľajúcich žien, ktoré majú odvahu posúvať sa ďalej v rôznych oblastiach života a vzájomne sa inšpirovať.


Katka:

Podľa mňa je to budovanie prajnej komunity žien, ktoré môžu prechádzať v živote podobnými vecami ako ja sama. Popri študovaní si niektorej z tém, ktoré sú dostupné a pekne spracované, sa viac spoznávaš, dopraješ si čas na premýšľanie, ktorý by si inak venovala práci či rodine a počúvaš druhé. A to Ťa môže často inšpirovať, motivovať a dať Ti iný uhol pohľadu.


Na Lean In Circles je skvelé aj to, že ak si žena nenájde taký, ktorý by spĺňal jej predstavy, jednoducho si založí vlastný.

Čo k tomu viedlo naše líderky?


Circle LeanIn Bratislava
Circle LeanIn Bratislava

Veronika:

S konceptom Lean In som sa zoznámila približne v roku 2015, keď som čítala knihu od Sheryl Sandberg s rovnakým názvom. Myšlienku založenia vlastného Circle som mala odvtedy niekde v pozadí podvedomia, no vzhľadom na vyťaženosť som sa neodhodlala Circle založiť.



Odvahu som napokon našla na bratislavskom Kick-off mítingu, ktorý organizovala Lenka Hlinková s tímom v decembri 2019 – vtedy som sa zoznámila s dvomi ďalšími členkami, s ktorými sme sa rozhodli do toho ísť.

Petra:

Začalo to banálne tým, že som cítila potrebu rozšíriť si svoj okruh kolegov a kolegýň, s ktorými môžem skočiť na kávu, poradiť sa atď. Začala som sledovať rôzne networkingové iniciatívy, rozhodila som siete, rozčítala som sa. Sheryl Sandberg som vnímala už dlhšie a veľmi ma oslovoval jej životný príbeh a filozofia Lean In. Oslovila som teda Lenku Hlinkovú - Lean In Slovakia, ktorú som už dlhšie sledovala na LinkedIN, sadli sme si na kávu a bolo rozhodnuté. Lenku si veľmi vážim a teším sa, že som mala možnosť ju spoznať. Vysvetlila mi, čo to všetko obnáša a pozvala ma na Kick-off míting v Košiciach, kde sa Lean In iniciatíva bližšie predstavila aj ostatným. Od toho to bol už len krôčik založiť si svoj vlastný Circle.


Ako uviedla Petra, od vzniku myšlienky založenia je to už len krôčik k jeho realizácií. Postup je veľmi jednoduchý – na webstránke LeanIn.org, uvediete lokalitu, typ Circle - firemný, verejný a pod., a nazvete ho príslušným názvom. Nezabudnite ho rovno prihlásiť aj do Lean In Network Slovakia, aby ste boli v kontakte so slovenskou komunitou líderiek. Po zverejnení Circle sa k vám môžu prihlasovať nové členky, alebo ho ako líderka môžete uzavrieť a pozvánky rozosielať vybraným osobám. Čo nasleduje potom?


Veronika:

Tri z nás sa stretli na spomínanom Kick-off mítingu, no postupne sme sa rozrástli aj prostredníctvom sociálnych sietí a Lean In webu. Na svojom Instagrame som zdieľala príbeh o založení našej skupiny, na ktorý zareagovala známa zo základnej školy, s ktorou sme prakticky nevideli niekoľko rokov, a ktorá následne do Circle prizvala aj kolegyňu. Napokon ma kontaktovala aj bývalá kolegyňa a kamarátka zo strednej školy.


Petra:

Po tom, čo som založila interný korporátny Circle v AT&T Košice, som oslovila ženy, ktoré som sama veľmi dobre nepoznala, ale všetky mali spoločného menovateľa - ambiciózne, aktívne, inšpiratívne, ‘‘visible‘‘, ako by sme to povedali v korporáte. Registrovali sme sa v práci, ale nemali sme vytvorené žiadne ďalšie väzby. Pozvala som teda tieto šikovné ženy na spoločné stretnutie, kde som im vysvetlila čo je podstatou mojej myšlienky založiť Circle, o čo sa budeme spoločne snažiť, prečo som si vybrala práve ich, a čo by som chcela dosiahnúť organizovaním našich spoločných stretnutí.


Tým, že každý z Circles vznikol s iným zámerom, má iný cieľ, sú aj cesty k jeho dosiahnutiu iné:


Veronika:


Máme niekoľko cieľov – predovšetkým ide o kvalitne strávený čas, ktorý využívame pre nás. Je to taký sebecký čas pre každú jednu z nás, kedy zdieľame naše skúsenosti z práce aj osobného života, bez toho, aby sme sa za to cítili vinovato.

Druhým cieľom je samozrejme získanie inej perspektívy v zmysle osobného rastu. V neposlednom rade ide aj o samotný osobný rast a trochu zábavy. Niekoľkokrát sme žartovali o tom, že našim cieľom je stretávať sa, aj keď budeme na dôchodku.


Martina:

Hlavným cieľom nášho Circle (alebo ako to volá jedna z našich členiek, „ženské kruhy“) je vzájomné podporovanie sa a mentoring. Ako ženy pracujúce v dominantne mužskom kolektíve, každá čelíme unikátnych prekážkam či vonkajším alebo takým, ktoré vychádzajú z vlastnej neistoty. V našom kruhu si vieme jedna druhej poradiť a tiež si osvojiť rôzne techniky, ktoré potom môžeme uplatniť v reálnych situáciách.


Ako prebieha stretnutie Lean In Circle? Príchodom pandémie sa mnohé zmenilo, neobišlo to nikoho z nás.


Circle v AT&T Košice
Circle v AT&T Košice

Petra:

Samotne stretnutie prebiehalo vo veľmi uvoľnenej a príjemnej atmosfére s kávou alebo čajom v ruke a úsmevom na perách. Myslím, že môžem s kľudným svedomím povedať, že sme sa na naše stretnutia úprimne tešili a vymenili sme si kopec pozitívnej energie. Stretávali sme sa osobne pravidelne počas 3 mesiacov, akurát sme to stihli pred začiatkom pandémie. Sľúbili sme si ešte spoločné stretko mimo práce, ale už sme to nestihli. Stále verím, že ešte niekedy zorganizujem ďalšie stretnutie.


Martina:

Každé stretnutie začíname krátkym „update-om“, kedy si navzájom povieme o zásadných udalostiach z posledných týždňov, či sa nám podarila uplatniť stratégia z posledného stretnutia alebo či sme dosiahli svoje predsavzatie tzv. “Action”.

Následne si predstavíme tému stretnutia a poprípade si povieme zážitky, ktoré s témou súvisia. Potom sa vrhneme na vzdelávacie aktivity. Väčšina tém spracovaných na leanin.org alebo leanin.sk zahŕňajú rôzne náučné videá a cvičenia. Tieto aktivity zvyčajne rozprúdia debatu, kedy si navzájom vymieňame skúsenosti a rady. Často vieme tému rozoberať výrazne viac do hĺbky než sa na prvý pohľad zdá.


Na záver sa každá zamyslíme nad tým, čo by sme chceli uplatniť vo vlastnom živote a vyberieme si jednu „Action“, ktorú chceme splniť do ďalšieho stretnutia. Stretávame sa virtuálne každé tri týždne.


Katka:

Prešli sme do online priestoru. A okrem toho, že sme sa stretávali zrazu o deviatej večer (keď zaspali deti), tak sa nezmenilo takmer vôbec nič. Naďalej to boli skvelé diskusie :-)


Členky Circle dosahujú spoločný cieľ a to aj vďaka vzájomnej podpore. Nesúperia, spoločným úsilím pracujú na sebe a pomáhajú si.


Martina:

Podpora vychádza hlavne z každej ženy v krúžku. Pracujeme síce v rovnakej spoločnosti, ale každá sme iná, s inými skúsenosťami a životným príbehom. Navzájom sa vieme vypočuť, bez odsudzovania a s pochopením, ale aj ponúknuť inú perspektívu na vec.


Keď jedna z nás čelí novej výzve, ostatné sme jej „cheerleaderky“ a podporujeme ju na jej ceste. Ak niektorá naopak bojuje s vnútorným kritikom, ostatné sú zase tým hlasom, ktorý jej pripomenie všetky úspechy, ktoré už dosiahla.

Veronika:

Poviem to úplne jednoducho – navzájom si fandíme. Po 14 mesiacoch stretávania pozorujeme aj výrazné životné zmeny – jedna z našich členiek je čerstvou maminou, zatiaľ čo inej členke sa podarilo získať novú prácu, a to aj prostredníctvom kontaktov z nášho Circle.


Katka:

Náš Circle sme po roku stretávania už ukončili s tým, že sa raz za štvrťrok stretneme. Posielame si ale sem tam správy, keď vidíme niečo, čo by druhej pomohlo alebo keď aj chceme jedna druhú pochváliť za prácu, ktorú sme si všimli.


Petra:

Circle nás spojil a ukázal nám, že aj v rámci práce sa dokážu vytvoriť užšie väzby a priateľstvá. Spoznali sme sa bližšie, bohužiaľ sa momentálne nestretávame, ale dokážem si predstaviť, že keď sa vrátime naspäť do práce, určite využijeme možnosť si spolu opäť sadnúť a pokecať, a nebude to len zdvorilostné porozprávanie sa pri výťahu.


Podľa interných prieskumov Lean In org. sú ženy, ktoré sa rozhodli pre líderstvo sebavedomejšie a ambicióznejšie. Je pravdepodobnejšie, že budú ašpirovať na vyššiu pozíciu a dosahovať svoje osobné ciele. Čo to dalo a dáva našim líderkám ?


Martina:

Členstvom v Circle som našla podpornú skupinu inšpiratívnych žien, s ktorými môžem diskutovať na rôzne témy a zdieľať svoje zážitky a myšlienky. Na každé jedno stretnutie sa teším, lebo viem, že ma nabije novou energiou a ešte dlho po stretnutí rozmýšľam nad tým, čo sme rozoberali.


Na druhej strane líderstvo v Circle ma prinútilo prekonať vlastný strach z vystupovania pred ľuďmi a ukázalo mi, že ak chcem vidieť zmenu, občas musím byť tá, ktorá tú zmenu začne.

Petra:

Mňa veľmi oslovila myšlienka vytvoriť si nové pracovné spojenia, spoznať moje kolegyne bližšie. Inšpiroval ma k ďalšiemu dobrovoľníčeniu a mentoringu.


Circle mi dal možnosť vystúpiť z mojej komfortnej zóny, naštartovať sa, dostala som odvahu pracovať na svojej kariére ešte viac, čo viedlo k môjmu povýšeniu koncom minulého roka.

Veronika:

Kvalitný a dôverný čas s úžasnými ženami, z ktorých každá má svoj vlastný príbeh a jedinečnosť. To môže znieť ako klišé, no spomínam to hlavne s poukazom na skúsenosti a vnímanie určitých vecí podobným alebo odlišným spôsobom. Inými slovami, aj napriek tomu, že každá z nás pôsobí v inej pracovnej oblasti, dokážeme nájsť prienik v témach a aj vo vnímaní tých vecí. Zároveň platí, že častokrát zdieľame inú perspektívu, a to považujem za fajn balans. Taktiež evidujem vzájomný rešpekt – každá rešpektujeme tú jedinečnosť inej, nesúdime sa, ak niektorá vysloví inú perspektívu. Zároveň je skvelé pozorovať prínos každej členky v našej skupine.


Viac o tom, čo všetko dáva vedenie Circle Katke, nájdete v článku 8 vecí, ktoré vedením Circle získate.

Vytvorte si vlastnú komunitu, vďaka ktorej sa budete posúvať vpred. Nájdete vlastný okruh žien s podobným zmýšľaním, cieľmi, túžbou rásť a zlepšovať sa. Založením Circle môžete len získať.



Comments


bottom of page