top of page

Umenie manažmentu vlastnej energie

„Nemám čas!“ a „Všetci predsa máme k dispozícii 24 hodín denne a 7 dní v týždni,“ znejú asi najčastejšie známe klišé týkajúce sa času. K tomu sa v západnej civilizácii pridali naše vysoké očakávania. Chceme veľa stíhať, veľa zažiť, venovať sa ľuďom okolo, sebe... Skrátka nepremárniť život a potom padáme od únavy. Môže za to nielen veľký tlak na seba či zlý časový manažment. Dôležité, ak nie dôležitejšie, je i manažovať našu energiu.



Aj klišé, že všetci máme rovnaké množstvo času, má svoje úskalia. Je rozdiel, ak máte k dispozícii silnú sieť pohodlnej verejnej dopravy a ak máte zastaraný spoj len párkrát do dňa. Je rozdiel, ak ste mali šťastie na kvalitné učiteľky a učiteľov, alebo sa musíte prácne dovzdelávať samé. Výpočtom nerovností vo využívaní času by sme mohli pokračovať, ale toto nie je cieľom. Tieto príklady len poukazujú na fakt, že

čas je relatívny a zároveň neobnoviteľný zdroj. Naopak, naša energia je obnoviteľná.

Má viaceré zdroje a môžeme sa ju rôznymi technikami naučiť obnovovať či dokonca rozširovať. Pre náš výkon je dôležitá „pohoda“. Pohoda zjednodušene znamená mať dostatok fyzickej i mentálnej energie. Základom energetického manažmentu je rovnovážny výdaj a dobitie energie.


Urobte si energetický audit

Manažovanie energetického cyklu pozostáva z viacerých častí. V prvom rade je kľúčom k úspechu sebapoznanie. Vieme ho prehĺbiť, alebo získať tzv. energetickým auditom. Podľa Craiga Groeschela je ideálne sa zopár týždňov sledovať. Zapisovať si jednotlivé aktivity, ktorým sa venujeme a ohodnotiť ich v škále napríklad -2 – -1 – 0 – 1 – 2. Teda rozlíšiť medzi tým, čo nás nabíja a naopak, čo z nás energiu vysáva. Je dôležité byť v tomto veľmi úprimná k sebe samej. Rovnaké aktivity môžu na niekoho pôsobiť vyčerpávajúco, na inú osobu dobíjajúco. Jednoduchým príkladom môže byť účasť na firemnej teambuildingovej párty úplnej introvertky a úplnej extrovertky. Zatiaľ čo pre extrovertne ladené osoby môže byť párty zdrojom energie ešte na niekoľko dní, pre introvertky to bude veľmi stresujúce povinné stretnutie, ktorému by sa rady vyhli. Budú tomu venovať veľa svojej mentálnej energie ešte pred párty rovnako ako po nej.


Energetický audit nám pomôže určiť si svoju energetickú bilanciu v horizonte nielen dní, no i týždňov. Audit energie sa dá aplikovať na pracovné aj súkromné prostredie. Na základe zistení si môžeme lepšie plánovať aktivity. Vhodné je striedať ich tak, aby sme sa stíhali „vybiť“ i „nabiť“.




Kde vziať chýbajúcu energiu?

Život si však neplánujeme len my samé a často čelíme nepredvídateľným situáciám. Vtedy je vhodné mať ako esá v rukáve tzv. instantné nabíjače energie. Pre niekoho to môže byť káva, zopár drepov pri otvorenom okne, niekoľko hlbokých nádychov a výdychov, obľúbená pesnička pustená na maximum... Skúste si strategicky premyslieť, čo by mohli byť vaše rýchlo použiteľné energizéry, aby ste ich v prípade potreby vedeli použiť.


Ak by ste mali začať len jednou vecou, ktorá vám môže v pomerne krátkom čase zvýšiť podiel energie, skúste odbúrať multitasking.

Je len zopár jedincov, pre ktorých je rýchle prepínanie medzi úlohami skutočne prínosné a nie príliš energeticky vysávajúce. V drvivej väčšine má opačný účinok. Naša energetická kapacita sa pri prepínaní medzi úlohami znižuje. Skrátka stojí nás to príliš veľa námahy. Ak by sme sa na každú z úloh sústredili nerušene bez rozptýlenia, boli by sme v konečnom dôsledku rýchlejšie a menej vyčerpané. Zvýšil by sa nám čas na iné úlohy, pre blízkych či leňošenie.


S vlastnou energiou treba hospodáriť rozumne

Pri plánovaní je potrebné si uvedomiť rôznu energetickú náročnosť úloh a brať do úvahy aj okolnosti, v ktorých sa nachádzame. Najmä keď našu energiu pohltí prebytok vecí naplánovaných na daný deň. Preplniť si deň aktivitami je ďalšou veľmi častou chybou. Keď si večer uvedomíme, že sme väčšinu úloh nestihli, alebo nie v dostatočnej kvalite, nášmu dobrému pocitu nepridá. Takto sami seba frustrujeme a reťazíme problémy. Nedostatok energie môže časom spôsobiť pokles produktivity, aj keď máme dostatok času na vykonanie požadovaných úloh. Pretože sme si svoju energiu vyčerpali a nedoplnili.


Posledný pilier časového a energetického manažmentu – leňošenie alias plánovaná nuda. Vo svojom plánovači by ste si mali nechať prázdne okná, stačia aj 20 či 30 minútové.

Na tento čas si neplánujte nič. Zariadite sa podľa svojej momentálnej potreby. Môže to byť chvíľka premýšľania, krátke zdriemnutie, meditácia. Práve v takýchto chvíľach sa môže vynoriť kreatívne riešenie problému, na ktoré už dlhší čas neviete prísť . Vedeli ste, že Mendelejevova tabuľka sa vraj významnému chemikovi Dmitrijovi Ivanovičovi Mendelejevovi „zjavila“ práve počas oddychu?


Aj keď sa mnohé zamýšľame nad tým, ako lepšie manažovať svoj čas, podstatnejšie môže byť, čomu venujeme svoju energiu. Ako hovorí autor a líder Craig Groeschel: “Naším cieľom nie je pracovať ťažšie, ale rozumnejšie narábať s našou energiou.”



Časový a energetický manažment predstavuje jednu z tém Ready to Lead Academy. Je to 14-týždňová online akadémia pre začínajúce a ašpirujúce líderky. Viac informácií tu: https://www.leanin.sk/ready-to-lead.

bottom of page