top of page

Nahliadni do zákulisia Lean In

Chceme Slovenkám pomáhať rozvinúť ich plný potenciál, budovať silnú a prajnú komunitu žien a prinášať podporu firmám na ceste k férovému pracovnému prostrediu. Je to náročné? Áno! Baví nás to? Veľmi! V nasledujúcej sérii článkov spoznáš náš team. Zistíš, kto stojí za Lean In, odhalíme Ti pár zaujímavosti zo zákulisia a spoznáš nás aj trochu osobnejšie.


Lenka Hlinková, Executive director


Ktoré najvýraznejšie úspechy máme za sebou?


Z najväčší úspech považujem náš tím. 7 rokov som pracovala v IT firmách na manažérskej pozícii, ale práve Lean In je moja doposiaľ najlepšia a najhodnotnejšia manažérska skúsenosť.


Veľmi si vážim radikálnu otvorenosť, ktorú v tíme pestujeme a vidieť, ako sa aj vďaka vzájomnej spätnej väzbe posúvame vpred.

Človek môže mať veľké sny, ale sám dokáže len veľmi limitované množstvo vecí. Je nás už 14, vzájomne sa dopĺňame a nesmierne si vážim, že každá z nás začínala a začína svoju prácu v Lean In ako dobrovoľníčka. Dávame do našich aktivít odhodlanie, vášeň, odbornosť, lásku k tomu čo robíme, no predovšetkým lásku k ľuďom. Vznikli sme, aby sme pomáhali, čo sa nám od vzniku aj darí a je neuveriteľné, že za rok a pol sme svojimi aktivitami priamo zasiahli už vyše 1000 ľudí, najmä žien.


Lenka, ty si vizionár s veľkými cieľmi, aké najväčšie výzvy vidíš pred nami?


Rastieme rýchlo, preto potrebujeme ešte vyleštiť už existujúce procesy, aby nás nebrzdili v expandovaní, ale naopak, podopierali nás. Rok sme toto všetko robili úplne dobrovoľnícky. Vidieť, že všetky pochádzame z komerčnej sféry, lebo máme firemné tempo a systém, ktorý nie je v neziskovom sektore samozrejmosťou. Naše aktivity už dávno presiahli hranicu dobrovoľníctva a ja som vytriezvela z utopickej predstavy, že nepotrebujeme peniaze. Náš čas má hodnotu, viaceré to robíme popri práci alebo vlastnom podnikaní, z aktivít profitujú jednotlivci, firmy a v konečnom dôsledku celá spoločnosť. Za najväčšiu métu roka som si preto stanovila získať toľko prostriedkov, aby aspoň časti tímu pokryli čiastočný úväzok. Štatút občianskeho združenia nám umožňuje uchádzať sa o granty, rozbiehajú sa nám aj spolupráce s firmami, no dali sme si záväzok udržať všetky naše aktivity pre verejnosť bezplatné alebo za symbolický poplatok. Pod pokrievkou máme plány na fantastické projekty, ktoré sme ‘varili” spoločne, ale už som sa naučila, že dobré nápady sú v neziskovom sektore celkom vzácna komodita. Keď nadíde ich čas, prezradíme, čo to je.


Čo Ťa ženie vpred?


Viacero vecí. Za mojimi aktivitami stojí veľmi silné "prečo", čo mi dáva hlbší zmysel než len chodiť do práce kvôli peniazom. Motivujú ma moje osobné aj naše spoločné úspechy.


Keď vidím, že sa zlepšujem v tom, čo robím nielen ja, ale aj celý náš tím, a že naša činnosť vypĺňa diery na trhu a ovplyvňuje životy mnohých ďalších k lepšiemu.

Na vedení organizácií, ktorým sa darí, je pre mňa fascinujúce sledovať, ako sa v nich plány a sny zhmotňujú. Ženie ma aj zodpovednosť zabezpečiť zdroje na prevádzku našich aktivít. Som zanietená workoholička, pokiaľ robím, čo ma baví a stotožňujem sa s výrokom Simona Sineka: “Leadership is not a license to do less; it is a responsibility to do more.”


Lenka Hlinková motivuje najmä dievčatá a ženy k práci s technológiami. Je autorkou prvej motivačno-náučnej knihy Ženský algoritmus, v ktorej vyvracia predsudok, že ženy a technológie k sebe nepatria. Po 12 rokov práce v IT a na Slovensku a v Anglicku založila spoločnosť Algoritmus, o rok neskôr naše občianske združenie pomenované po svojej knihe, v ktorých spolu s tímom pomáhajú najmä ženám získať svoje miesto v oblasti informačných technológií a v manažmente.


Katarína Trnová, Marketing & PR Director


Ktorá hodnota (cieľ alebo aktivita) Lean In je pre Teba “srdcovka”?


Srdcovka je celý Lean In :-) Bez toho by som tu nebola. Najradšej ale mám, keď vidím, ako zdieľajú ženy náš obsah. Či už sú to blogové články, ktoré sa snažíme robiť na vysokej úrovni, posty, ktorými chceme podporiť a inšpirovať alebo sú to tréningy a workshopy, ktorými chceme ženám pomáhať posúvať sa vpred. Teší ma, keď sa rozširuje naša komunita a čoraz viac žien sa pridáva alebo vytvára circles, prichádza na naše eventy alebo len číta a dostáva od nás info, ako to na poli rodovej rovnosti momentálne vyzerá. Vidieť túto aktivitu žien, či už aktívnu alebo pasívnu, je pre mňa veľkou radosťou.


Čo na Tvojej práci Ťa najviac napĺňa?


Kreativita, možnosť vybudovať základy niečoho veľkého, pridaná hodnota, že vašou prácou je pomoc druhým, otvorená komunikácia, spoločný cieľ a konštruktívna spätná väzba. To sú veci, ktoré ma nakopnú zapnúť počítač aj po náročnom dni, keď deti zaspia a človek melie z posledného.


Čo Ťa prieviedlo do Lean In?


Kde bolo, tam bolo, dostala som sa vďaka pozvaniu svojej kolegyne Jolky do jedného z prvých Lean In circle na Slovensku. Jeho členkou bola aj Lenka. Tam sme sa spoznali. Po jeho skončení nám za stolom v kaviarni (doteraz si pamätám kto kde sedel :-)) hovorila o tom, že ju oslovili z globálnej Lean In organizácie a nadhodila otázku či by sme sa nepridali do “core tímu”. Povedala som si, prečo nie? A tak sa to začalo. A odvtedy to ide ako nabaľujúca sa snehová guľa. Spočiatku malá, nenápadná, ale postupne naberajúca rýchlosť a objem. A pevne verím, že na konci to bude jedna mega snehová guľa, ktorá prevalcuje všetky nevedomé predsudky, rodové nerovnosti a zahladí nedostatok príležitosti žien.


Katarína Trnová je komunikačná a PR expertka s viac ako 9-ročnou praxou. V Lean In zastáva pozíciu Marketing & PR director a vedie workshopy pre líderky. Začínala ako rozhlasová a televízna reportérka. Neskôr prešla do biznis sféry, kde sa venovala spoločenskej zodpovednosti, organizácii eventov, strategickému marketingovému plánovaniu a vedeniu tímu.


Šárka Patkošová, Learning & Development Manager


Čo boli pre Teba najkrajšie momenty na našich eventoch a Tvojich workshopoch, ktoré Ťa ženú vpred?


Hneď v úvode sa chcem poďakovať všetkým úžasným ženám, ktoré si aj popri práci, deťoch a iných povinnostiach našli večer čas a venovali ho práve nám a osobnému rozvoju. Každý workshop bol naplnený smiechom, skvelou diskusiou a hlavne inšpirujúcimi príbehmi, ktoré ma veľakrát nabili energiou a motivovali k novým nápadom.


Minulý rok sa pre mnohých niesol v duchu transformácie všetkého diania do online priestoru. Máš nejakú radu, zlepšovák - niečo osvedčené, čo pomáha priniesť pozitivitu a dobrú náladu do online workshopu?


Rozhodne sú to zaujímavé aktivity, využitie digitálnych médií a akýchkoľvek online nástrojov, ktoré zvyšujú angažovanosť účastníkov a interaktivitu celého workshopu. Ako icebreaker si môžete urobiť virtuálnu prehliadku izby. Dynamiku docieliť pomocou tímových úloh, s použitím napríklad Google Jamboardu. A ak máte radi hlasovanie a kvízy, Slido si určite obľúbite. Kreativita si vyžaduje odvahu. Tešíme sa na vás!


Čo je pre Teba v Lean In najcennejšie?


Vášeň, energia a entuziazmus každej členky nášho tímu, vďaka čomu sa navzájom motivujeme a inšpirujeme v prekračovaní vlastných hraníc.


Rodinnú atmosféru, ktorá je založená na otvorenosti, transparentnosti a vzájomnej podpore.

Milujem našu širokú paletu vzdelávacích projektov a aktivít, vďaka ktorým môžeme rozvíjať ženy na celom Slovensku. Hlboko si cením a vážim vašu úžasnú spätnú väzbu, ktorá je pre nás darom a vďaka nej sa neustále posúvame vpred.


Šárka Patkošová je Certifikovanou lektorkou a soft-skills trénerkou a v Lean In Slovakia pracuje ako Learning & Development Manager. V IT oblasti pracuje ako AT&T Projektový implementačný manažér/Expert pre rozvoj a vzdelávanie zamestnancov. V rámci jej spolupráce s Google pôsobí ako certifkovaný #Iam Remarkable workshop facilitátor a Design Thinking tréner pod záštitou programu Grow with Google. Jej vášňou je rozvíjať a podporovať ľudí, aby mohli dosiahnuť svoje ciele a mali šťastný a naplnený život.


Alžbeta Palkoci, Community & Relationships Development Coordinator


Aký bol tvoj rok v Lean In?


2020 je nezabudnuteľný - veľmi sa teším z toho, že som sa k Lean In pridala v počiatočnej fáze, kedy sa to všetko začínalo. Pomáhať tvoriť niečo hodnotné od malých začiatkov je veľká výzva, pre mňa skutočne motivujúca. Už vtedy som tušila, že to s dievčatami bude “jazda”. Keď sa obzriem, vidím skvelé online/offline eventy, inšpirované ženy, ktoré sa chcú posunúť vpred, ale hlavne, v našej práci vidím každým mesiacom väčší zmysel a už teraz sa teším na 2021 a na to, čo prinesie.


Čo Ťa najviac baví na Tvojej práci?


Rada tvorím hodnoty. Baví ma byť účastná zmeny a byť tou, ktorá môže pomôcť. Na mojej pozícii sa starám o našu komunitu a zároveň budujem partnerstvá s firmami, ktorým záleží na svojich ľuďoch - to ma napĺňa, mať reálny dosah na ozajstných ľudí. Organizujem eventy a tento rok v online bol pre mňa skutočne mimo moju komfortnú zónu. Ale stojí to za to! Okrem toho si fakt užívam čas strávený s našim tímom, všetko plánovanie, feedbacky, radosť z úspechov. Práca v Lean je jednoducho dream job.


V čom vidíš najväčší prínos Lean In pre komunitu?


Našu prácu sa snažíme robiť tak, aby sme ženám priniesli praktické rady a možnosti, ako rozvíjať svoj potenciál, ako sa nenechať odradiť nepríjemnými skúsenosťami - tam kde sú, v situácii v akej sú. Zo skúseností vieme, že ženy ocenia podporu, ktorá je založená na praktickej využiteľnosti, nielen na slovách. Naša ponuka je široká a vyberie si určite každá: Circles, workshopy, mentoring, podpora líderiek, program pre mamy vracajúce sa do práce, plánujeme aj koučing, kariérne poradenstvo a iné prekvapenia :-)


Alžbeta Palkoci je všestranne zameraná študentka masmediálnych štúdií, má skúsenosti s marketingom pre malé firmy, HR pre medzinárodnú spoločnosť, organizáciou eventov a participáciou na projektoch pre rozvoj mladých ľudí. Ako dobrovoľníčka sa venuje skúmaniu trendov medzi mladými ľuďmi pre o.z. YouthWatch, organizuje detské letné tábory a zaujíma sa o inovatívne metódy vzdelávania.




bottom of page