top of page

Halyna z Kyjeva: Chcem žiť na Ukrajine, v slobodnej a nezávislej krajine


Foto: archív Halyna Shlapuk

Halyna (26) je žena ako mnohé z nás. Scestovaná, vzdelaná, ešte donedávna s plnou hlavou snov, ambícií a plánov do budúcnosti. Všetko sa zmenilo 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu. Odvtedy sa bojí o seba i svojich blízkych a pri hrozbe bombardovania sa ukrýva v suteréne. Nateraz je rozhodnutá v Kyjeve zostať. Prinášame s ňou krátky rozhovor v snahe priblížiť bežný život dievčaťa, ktoré žije v európskej krajine zasiahnutej vojnou.


S Halynou sme boli spolužiačky na prekladateľstve na Univerzite Komenského v Bratislave. Aj keď sme neboli posledné roky v kontakte, často na teba od vypuknutia vojny myslím - ako sa asi darí mojej rovesníčke, ktorá posledné týždne musí riešiť úplne iné problémy ako ja. Hoci žiješ v podstate neďaleko, v susednej krajine. Keď som ti prvýkrát písala, bola si v Kyjeve. Ako si na tom teraz, stále si tam?

Áno, som stále v Kyjeve, ako aj celá moja rodina.


Ako sa zmenil tvoj život od útoku Ruska na Ukrajinu?

V stredu 23. februára som mala veľa plánov do budúcnosti a jasné pochopenie toho, čo chcem robiť a ako svoj cieľ dosiahnuť. Vo štvrtok 24. februára som sa zobudila o 5:20 na zvuky bombardovania a pochopila som, že môj „normálny“ život sa skončil. Vtedy som si prvýkrát uvedomila, že sa naozaj bojím.

Ako tráviš dni? Nevieme si vôbec predstaviť, ako život vo vojne vyzerá. Je reálne pracovať? Ísť do obchodu? Stretnúť sa s kamarátmi?

Je dosť ťažké sledovať dni a čas práve teraz, zdá sa, že je to všetko hrozný sen, z ktorého sa neviem prebudiť. Zaznejú sirény, ozvú sa výstrely a bombardovanie, potom je ticho, potom opäť sirény a bežíš do suterénu. Všetko sa to deje znova a znova, snažíš sa usmievať, aby si bola oporou svojim blízkym a vo vnútri ťa napĺňa kolotoč miliónov myšlienok a pocitov. Každý deň píšeš priateľom a príbuzným „Ako sa máš?“ a nervózne čakáš na odpoveď. „Všetko je v poriadku. Ako sa máš ty? Je ticho? “ Pochopíš, kto je naozaj tvoj kamarát a kto je len tak naoko.

Na zvuky sirén si potom chtiac-nechtiac zvykáš, nie že ich ignoruješ, ale už nezostaneš otupený strachom. Zvykáš si na zvuky výbuchov, zvykáš si na suterén, kde občas musíš prenocovať. Sme zaujímavé stvorenia – ľudia, dokonca si na to vieme zvyknúť.

Postupne sa začínaš prispôsobovať novej realite, snažíš sa pracovať, keď je to možné – ideš do obchodu, venčíš psa. Neustále čítaš správy, znepokojuješ sa a obdivuješ odvahu ľudí, plačeš, smeješ sa, desíš sa zverstiev páchaných okupantmi, diskutuješ o vojne, hneváš sa, snívaš o dni, keď znova objímeš svojich blízkych a zabudneš na strašný zvuk sirény.


Množstvo Ukrajincov muselo pred útokmi ujsť, či už v rámci krajiny alebo do zahraničia. Sťahovala si sa aj ty niekam?

Áno, bohužiaľ, veľa ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy, svoje rodiny, zvieratá. Rozhodli sme sa zatiaľ zostať doma. Úprimne povedané, keď pozerám noviny a vidím, ako sú mestá zrovnané so zemou, ako zabíjajú deti, ničia nemocnice, školy, ako ľuďom chýba voda, teplo, elektrina, jedlo... vtedy si myslím, že osobne na tom nie sme až tak zle.



zdroj foto: TASR, bytový dom po zásahu z vypálených striel v Kyjeve

Nerozmýšľala si, že odídeš na Slovensko? Študovala si tu, vieš jazyk, máš tu sociálne väzby...

Veľmi ma inšpirujú naši ľudia – odvážni, nebojácni, štedrí, aj keď, samozrejme, nie všetci. Sme skutočne zjednotení ako nikdy predtým. Niektorí organizujú bezplatné kurzy online, niektorí poskytujú bezplatné konzultácie, niektorí sa snažia rozptýliť deti, niektorí sa snažia získať prostriedky na pomoc armáde, na nákup liekov, na logistiku – to všetko sú úžasní ľudia. Ľudia, ktorí si zaslúžia pokojnú oblohu a pokojný život doma.


Počas svojho života som žila vo viacerých krajinách, hovorím niekoľkými jazykmi a mám tam úžasných a veľmi blízkych priateľov. Nikdy som sa tam však necítila „ako doma“. Často, keď som sa vracala domov na dovolenku alebo z akéhokoľvek iného dôvodu, dostala som otázku „Prečo si sa vrátila? V zahraničí je tak dobre!“. A ja som vždy odpovedala, že doma je lepšie a nikdy som nevedela vysvetliť prečo. Naozaj milujem svoju krajinu, svoje mesto, so všetkými kladmi aj zápormi. Chcem žiť na Ukrajine, v slobodnej a nezávislej krajine.

Samozrejme, ak situácia bude kritická a budem potrebovať odísť a zachrániť svoj život a životy svojich blízkych, urobím to, ale zatiaľ chcem veriť v to najlepšie.

Foto: archív Halyna Shlapuk

Je teraz ešte možné odísť ?

Áno, odísť je ešte možné. Aspoň z Kyjeva je ešte cesta, ale z mnohých iných miest už nie. A to je desivé.


Určite prežívaš strach, hnev a emócie, ktoré si nevieme predstaviť. Čo ti pomáha ísť ďalej?

Každý uniká pred problémami po svojom. Niekto dobrovoľne pomáha, niekto číta alebo športuje, niekto sa snaží zahĺbiť do práce, niekto nevidí možné východisko, niekto sa snaží vtipkovať a povzbudzovať ľudí. Osobne upratujem byt (taký čistý ešte nebol) a prekladám články so skupinou dobrovoľníkov.


Na Slovensku veľa ľudí sa snaží pomôcť: či už ubytuje utečencov, prispieva do materiálnych, finančných zbierok a podobne. Ako najlepšie môžeme pomôcť ľuďom v Ukrajine podľa teba?

V mene všetkých Ukrajincov, akokoľvek pateticky to môže znieť, vám chcem poďakovať za pomoc.

Písalo mi veľa známych s ponukami na pomoc, písali aj tí, s ktorými som dlhšie nekomunikovala. Chcem sa ospravedlniť aj za tých, ktorí prídu a niečo si vynucujú a správajú sa neslušne. Nie sme všetci takí, je to skôr výnimka a veľmi si vážime všetko, čo pre nás ľudia robia.


Na otázku Ako najlepšie môžete pomôcť? je pre mňa ťažké odpovedať, aby som bola úprimná, pretože každý človek práve teraz prechádza osobnou drámou. S istotou môžem povedať, že by sme sa nemali ľutovať, je lepšie dať ľuďom možnosť prispôsobiť sa, naučiť sa jazyk, nájsť si prácu... Sme pracovití, tvrdohlaví a určite si poradíme. (poz. redakcie: Ak by ste predsa chceli pomôcť finančne, Halyna nám nižšie poskytla odkazy na overené verejné zbierky).


Na záver by som sa tebe chcela poďakovať za možnosť vyjadriť svoj subjektívny názor a za tvoju pomoc. Prajem vám všetkým pokojnú a tichú oblohu a aby ste nikdy nepoznali hrôzy vojny.


Finančné zbierky pre organizácie, ktoré pomáhajú priamo v Ukrajine:


Ridni: podpora a evakuácia detí a ich opatrovníkov

UAnimals: pomoc pre zvieratá

Národná banka Ukrajiny: pomoc pre armádu

Sozanovskiy: potravinová, logistická, lieková pomoc

Razom for Ukraine: humanitárna pomoc

Dobro.ua - fundraisingová platforma


We Are Ukraine: platforma pre šírenie informácií


bottom of page