top of page

Ivana Molnárová: Nebojte sa vypýtať si vyšší plat. Stojte si za tým, čo viete!

Zvýšiť plat existujúcim zamestnancom je pre firmu lacnejšie, ako hľadať nových. Zamestnanci však často nevedia, ako si ho vypýtať. Pritom aktuálne sú na to najideálnejšie podmienky: na Slovensku máme najviac voľných pracovných miest v histórii. Je teda správny čas nabrať odvahu a vyjednať si lepší plat. Ako na to, poradí šéfka Profesie a ambasádorka Lean In Slovakia, Ivana Molnárová.




Pandémia odznieva a ekonomika sa zviecha. Pribúdajú nové pracovné miesta a nie je ich málo. Ako to vyzerá s počtom voľných pracovných miest na webe profesia.sk?

Počet pracovných ponúk rastie kontinuálne od prvého štvrťroka 2021.


Rok 2022 zaznamenal historický najvyšší nárast počtu ponúk. Týždenne je to 8500 ponúk. Len pre porovnanie, v bežných týždňoch je to viac ako 6000 týždenne. Rastie každý segment, neplatí, že rastie len jeden.

V tomto roku bolo na portáli Profesia.sk zverejnených už viac než 136-tisíc pracovných príležitostí. Z nich viac než tretinu tvorili ponuky na zamestnanie v Bratislavskom kraji. Je zaujímavé, že v Banskobystrickom a Prešovskom kraji zamestnávatelia inzerujú len približne 5 percent ponúk.


Aké sú nedostatkové pracovné pozície? Akí zamestnávatelia majú problém s nájdením zamestnancov na Slovensku?

Každá kvalifikovaná pozícia má dnes nedostatok kvalitných kandidátov. Samozrejme, že dlhodobo aj počas pandémie boli nedostatkové IT pozície. Teraz už zápasí o kvalitných ľudí aj sektor výroby či hoteliérstvo a gastro.


Nielen dostatok pracovných možností, ale aj rastúca inflácia a ceny potravín či pohonných hmôt, nútia mnohých prehodnocovať výšku svojho platu. Odráža sa už teraz rast cien potravín a energií na výške platov na Slovensku? Vzrástli nominálne platy v zverejnených pracovných ponukách na profesia.sk?

Priemerná mzda, ktorú firmy v tomto roku uverejňovali do ponúk na najväčšom pracovnom portáli Profesia.sk, predstavovala 1 454 eur v hrubom.


O koľko percent išli platy hore a ako sa to odzrkadlí na výške reálnych miezd na Slovensku?

Oproti priemeru z predchádzajúceho roku je to o 104 eur viac. Priemerný plat v ponukách práce v Bratislavskom kraji predstavoval hrubú mzdu 1 418 eur.

Najvyššia priemerná základná mzda sa však nachádza v pracovných ponukách, v ktorých hľadajú zamestnancov do zahraničia či na diaľku, a je na úrovni 1 980 eur. V Prahe je tohtoročná priemerná ponúkaná mzda 1 772 eur. Vyšší inzerovaný mesačný plat než v Bratislave však nájdeme aj vo väčšine českých krajov.


Ako sa na rast platov či príplatkov, ktoré tiež narážajú na svoje limity, podpísala vojna na Ukrajine či inflácia?

Vnímame, že platy rastu hlavne v odvetviach, kde je najnižšia dostupnosť kvalitných kandidátov. Bohužiaľ platy ešte nerastú tak, ako rastie inflácia.

V reálnom živote to môže znamenať to, že aj keď nám zamestnávateľ zvýšil plat, tak kvôli inflácii to veľmi nepocítim a miniem oveľa viac.





Z pohľadu zamestnávateľov – aj tým sa zvyšujú náklady na energie, či služby. Zvýšiť plat zamestnancom je ďalší náklad. Môžu sa tomu vyhnúť?

Rozbehnuté koleso inflácie je veľmi ťažko zastaviteľné. Platí premisa, že ak sa firmám zvyšujú náklady, zvyšujú aj cenu za svoje služby a tovar. S tým prichádza aj tlak zo strany zamestnancov, aby im firmy a ich zamestnávatelia zvýšili plat.

Pre zamestnávateľa je takéto zvýšenie platu jeho existujúcim zamestnancom stále efektívnejšou a lacnejšou možnosťou, než si hľadať nových zamestnancov.

Ako je to s každoročným prehodnocovaním platov vo firmách? Je táto prax bežnejšia len u väčších korporátnych firmách?

Mnohé väčšie spoločnosti majú systém pravidelného zvyšovania platov. U niektorých firiem je to zakotvené v kolektívnych zmluvách, u iných súčasťou hodnotiaceho procesu a nastavovania cieľov do ďalšieho obdobia.


Čo v prípade, ak konkrétny zamestnávateľ platy každoročne vôbec neprehodnocuje. Ostávajú na rovnakej úrovni celé roky. Ako takéhoto zamestnávateľa požiadať o vyšší plat? Na čo má zmysel poukázať? Predsa vie, že tu máme infláciu, zvyšujú sa ceny potravín aj energií.

Dôležité je otvoriť túto tému so svojim nadriadeným. Treba si však dať pozor na niekoľko vecí. Tu je niekoľko rád a tipov, ako si vydupať vyšší plat u svojho zamestnávateľa:


  • Základom úspechu je správne načasovanie témy zvýšenia platu.

  • ·Zvoľte vhodný čas na rozhovor aj z pohľadu osobného načasovania. Ideálny čas je napríklad vtedy, ak sa vám podarí projekt, alebo ste získali významného klienta, resp. sa vám podarilo zlepšiť procesy vo firme. Toto môžu byť vaše plusové body.

  • Zaujímajte sa o to, aké sú hospodárske výsledky vo vašej firme a ako sa jej finančne darí, ako je zisková a pod.

  • Plánovaný meeting s nadriadeným poznačte do zdieľaného plánovacieho kalendára.

  • Do tohto zdieľaného plánovacieho kalendára poznačte, o čom sa chcete so svojim nadriadeným rozprávať. Môže to byť napríklad: zhodnotenie práce, naplánovanie cieľov, ďalší rozvoj, atď.

  • Svoje argumenty si pripravte písomne. Dajte si pozor, aby sa týkali iba vašej práce a výsledkov. Vášho zamestnávateľa nezaujíma to, že platíte hypotéku, alebo sa zvyšujú ceny potravín a energií. Argumentujte výsledkami svojej práce, ktoré budú hovoriť v prospech zvýšenia vášho platu.

  • Premyslite si, o koľko chcete zvýšiť plat. Férový návrh je navýšenie o 10-15%.

  • Porovnajte si svoj plat na webe platy.sk. Aj podrobnejšie výsledky z tohto reportu môžu byť vašim skvelým argumentom.

  • Buďte otvorení dialógu a skúste sami proaktívne navrhnúť svojmu zamestnávateľovi navýšenie vášho platu na dve etapy, alebo si dohodnite variabilnú zložku k platu s jasne definovanými pravidlami.

  • Ak sa vám nepodarí zvýšiť plat, skúste sa dohodnúť na možnosti skrátenia úväzku za rovnakých podmienok, alebo iný druh benefitu – napríklad vzdelávanie, certifikácia, alebo auto aj na súkromné účely.


Vypýtať si vyšší plat je často problém najmä pre ženy. Ešte stále sme aj podľa prieskumov menej priebojné, dokonca aj na pracovných pohovoroch si ženy vypýtajú menej než muži na rovnakej pozícii. Aká by bola Vaša rada pre naše čitateľky?


Ženám odporúčam, aby pracovali na svojej sebahodnote, prestali sa podceňovať a vypísali si svoje silné stránky. Tento zoznam nech neustále dopĺňajú.

Mnohé z nás máme tendenciu podceňovať sa a vyčítať si, že to či ono nerobíme ešte dobre. Je dôležité stáť si za tým, čo viem. Z mnohých i medzinárodných výskumov vyplýva, že žena má niektoré kompetencie lepšie rozvinuté než muž. Napríklad lepší ťah na bránku, doťahovanie vecí do konca, empatiu...


Aká je Vaša prognóza vývoja trhu práce, pracovných miest na Slovensku v ohľade na infláciu, vojny na Ukrajine, doznievajúcej pandémie...? Hrozí nám recesia?

Vývoj a situácia vo svete je nestabilná, veľmi ťažko vnímať čo bude nasledovať. Niektoré prognózy hovoria o príchode recesie v možnom horizonte rokov 2023 alebo až 2024, ale aktuálne sa trhu darí.







bottom of page