top of page

Knihy, ktoré vás nakopnú

Knižka je ako liek. Nie každá je pre každého a zaberá, len keď nás zastihne v tom správnom životnom období. Kvalitná kniha môže zabaviť, naučiť, povzbudiť, ale môže byť aj posedením so skúseným mentorom či mentorkou, s ktorými popri čítaní vedieme rozhovor v našej mysli. Kniha je nerozlučnou súčasťou nášho sebarozvoja. A či už si nájdete čas na jednu alebo tridsať ročne, stojí za to šetriť čas a siahať po tých fakt dobrých. My v Lean In tíme čítame veľa a toto sú knihy, ktoré nakopli nás.




Alžbeta Palkoci, Community & Partnerships Development Coordinator

Nezabudnuteľná kniha, vďaka ktorej som sa vedela aspoň trochu vcítiť do kože Afričanky a prežiť s ňou cestu do Ameriky, boj a vysporiadanie sa s predsudkami, jej lásky, úctu k pôvodu a tradíciám. Kniha je svieža, vtipná a ženská, hlavná hrdinka je naozaj uveriteľná. Vďaka svojhlavej Ifemelu poodhalíte čaro, ale aj problémy africkej kultúry, postojov alebo černošských vlasov.


Táto príručka kritického myslenia otvára nové obzory. Vysvetľuje fungovanie médií, približuje cielenú prácu s textom, hovorí o slobode a zodpovednosti. Možno to znie ako opis akademického článku, ale práve naopak. Kniha je písaná "po lopate", tak, že ju pochopí teenager aj vaša babička. Na 240 stranách nájdete snáď všetko, čo vám pomôže vytvoriť si vlastný názor, konfrontovať názory ostatných, chápať média, grafy a čísla. Kniha je plná praktických príkladov a obrázkov, ktoré ideálne dopĺňajú všetky informácie.


Nie, nie je to kniha o chudnutí :) Ale je o tom, že tie plavky môžu vyzerať dobre na každej jednej z nás! Toto optimistické čítanie o ženách a pre ženy je presne to, čo potrebujete po náročnom dni, kedy máte chuť na niečo príjemné, čo vyčarí úsmev a povzbudí. Sú to krátke úvahy a príbehy zo života , ktoré sa dotýkajú rôznych oblastí ženského sveta a som si istá, že sa minimálne v polovici prípadov nájdete aj vy!


 

Šárka Patkošová, Internal Soft-Skill Trainer

Skvelá kniha plná praktických tipov a trikov, ako na networking a budovanie vzťahov. Naučíte sa, čo robiť počas prvých piatich minút, piatich hodín, ako aj piatich dní, aby ste porozumeli pravidlám ľudského správania a vedeli vychádzať s každým.


Ak si chcete zlepšiť svoje prezentačné zručnosti a preniknúť do tajomstva prejavov tých najlepších TED rečníkov, tak túto knihu si zamilujete. Nestačí mať skvelé myšlienky a nápady. Aby sme uspeli, musíme sa naučiť ich predať.


Táto kniha otvára ľuďom oči a predstavuje výnimočný koncept komunikácie založenej na radikálnej otvorenosti. Naučí vás, ako vytvoriť súdržný tím, ako efektívne podávať spätnú väzbu a vytvoriť firemnú kultúru založenú na empatii.


 

Katarína Trnová, Marketing & PR Director

Kto raz začal pátrať so Steinom, Barbaričom a Jarošom po nebezpečných zločincoch, už nevie prestať. Slovenský spisovateľ Juraj Červenák vás svojimi dobovými detektívkami premiestni v čase. V tomto poslednom titule to bude konkrétne obdobie Rudolfa II., ktorý sa pre morovú hrozbu premiestnil s celým dvorom do Plzne.


Knižku s podtitulom “Ako si materstvo užiť a nie ho len prežiť” mi požičala moja kamarátka v období, ktoré bolo za posledné roky pre mňa jedno z najťažších. V tomto roku som asi nebola jediná, ktorá musela siahnuť na dno svojich psychických síl. Vždy sa ale snažím vidieť vo veciach pozitíva a na dne je dobré to, že sa z neho dá odraziť. A táto kniha (ktorá koniec koncov hovorí nielen o materstve), mi v odrazení a v ujasnení mnohých vecí pomohla.


Osvietenie v dobe presiahnutej hoaxami, nepravdivými informáciami. Ukazuje, že svet je napriek všetkým nedostatkom v oveľa lepšom stave, než si myslíme. Neznamená to, že neexistujú reálne problémy či riziká. No ak sa neustále všetkého obávame a odmietame vychádzať pri vnímaní sveta z faktov, ľahko sa nám stane, že prehliadneme tie najväčšie hrozby.


 

Lívia Gaľová, Designer

Kniha o tom, ako nikdy nie je neskoro, a aké je dôležité mať vnútorný pokoj a čas pre seba.


Zdravý životný štýl by nám mal byť prirodzený a logický, žiadne diéty ani obmedzovania. Síce ju ešte nemám prečítanú celú, ale už teraz viem povedať, že je výborná a do svojho života si z nej veľa zoberiem.


Čo je vlastně v živote dôležité a na čom skutočne záleží? A čo robiť, aby sme to za žiadnu cenu neminuli? Zaujímavé a poučné čítanie, navyše vtipné - ľahko sa číta.


 

Lenka Hlinková, Executive Director


Som knihomoľka, ale romány nečítam. V mojej knižnici nájdete hlavne non-fiction literatúru. Náučnú, motivačnú, biografie, z oblasti psychológie, sociológie a podobne. Snažím sa prečítať 20 - 30 kníh ročne a v zaznamenávaní, ako aj v rozhodovaní, čo budem čítať, mi veľmi pomáha aplikácia Goodreads - odporúčam stiahnuť a sledovať vaše vzory či priateľov a ich knižné tipy a recenzie.


Darovala mi ju moja priateľka, CEO technologickej firmy, na jeseň, keď som v podnikaní prechádzala doteraz najnáročnejším obdobím. Názov možno zavádza, no autor zakladateľov firiem nenabáda, aby si hladkali ego a utápali sa v sebaľútosti, aké je podnikanie alebo vedenie organizácie ťažké - aj keď je. A práve preto, že je, to nerobí každý a veľmi veľa firiem končí svoju púť do roka - dvoch od vzniku. Sú veci, ktoré si človek začne vážiť, až keď rozbehne vlastný biznis. Na rozdiel od zamestnancov už nemá nikoho nad sebou, na koho by vedel hádzať vinu. Autor sa púšťa do tažkých tém - situácií, ktoré musí podnikateľ riešiť a hovorí o svojich skúsenostiach. Myslím, že nikto z nás nežije tak dlho, aby sa musel učit len z vlastných chýb. Občas sa oplatí poučit sa zo zlyhaní tých druhých.


Je veľký rozdiel byť manažérom a lídrom. Autor na základe svojich dlhoročných skúseností popisuje aký, navyše sa mu podarilo jednotlivé fázy rastu rozdeliť na 5 úrovní. Každý sa vieme niekde nájsť a radí, čo robiť, aby sa človek posunul ďalej. Stotožňujem sa s jeho hodnotami a postojom k líderstvu, ktoré vníma ako službu ľuďom. "Ten, kto si myslí, že vedie, ale nemá žiadnych nasledovateľov, je iba na prechádzke."


Kniha ešte teplá z tlače, je pre mňa o to vzácnejšia, že som sa osobne stretla s autorkou aj hlavnou hrdinkou v spoločnej diskusii na tému žien v povolaniach dominovaných mužmi a vplyvu spoločenských predsudkov na technologickej konferencii. Michaela Musilová je slovenská vedkyňa, marsonautka a astrobiologička pôsobiaca v NASA. V knihe je viacero napínavých príbehov, kde šlo aj o život, ale aj vtipných situácií. Opisuje prekážky, ktoré musela prekonať na ceste za svojimi ambíciami. Kniha je zároveň povzbudením dievčat a žien, ktoré sa rozhodujú pre kariéru vo vedeckom svete, no súčasne kladie mnohé otázky o diskriminácii a tvrdej konkurencii v tomto prostredí.

 

Viac tipov na skvelé knihy nájdete v našej sekcii Inšpirátívne knihy na podstránke Motivácia. Kto nemá čas na knihy, pridali sme dosť tipov aj na motivačné TED Talky a ženské podcasty. Nenašli ste tam svoj obľubený? Dajte nám vedieť a rady ho pridáme do zoznamu.

bottom of page