top of page

Materská v životopise nemusí byť profesionálny "mínus"

"Zbavila som sa vnútorného strachu a potreby "ospravedlňovať" sa za to, že som mamou. Na pohovor som išla s tým, že toto už nikdy nikomu nebudem vysvetľovať. Materstvo je normálna vec a kto s tým má problém, pre toho nechcem pracovať (lebo je to stratený čas). A v tomto mentálnom odhodlaní som natrafila na šéfa, ktorý nemal problém ani s tým, že mi počas pohovoru v pozadí štebotala dcérka (a celkovo v práci nie je problém s tým, že som mama, proste je to normálna vec, tak ako to má byť). A teda potvrdzujem, že taký time management, aký mám teraz, som ako "ne-mama" v živote nemala. Naozaj podávam najlepší výkon v živote!"

Lucia, Košice (1 dieťa)



To je len jedna z odpovedí absolventiek vzdelávacieho programu Back IN Business štyri mesiace po jeho ukončení. Pracujúca žena je na trhu práce stále vnímaná ako menejcenná. Pritom sa pôrodom stáva silnejšou, odolnejšou a výchovou malého človiečika sa pracovne nedegraduje. Naopak, vycibrí si mnohé zručnosti. Matka však dostáva najprv finančný kopanec od štátu, najmä po uplynutí 7-mesačnej materskej dovolenky, kedy klesne na rodičovský príspevok na niekoľko sto eur. Štát trestá aj matky, ktoré si počas reťazovej materskej privyrábajú na čiastočných úväzkoch. Ich ďalšie materské príspevky sú krátené a v prepočte nižšie, ako keby sa rozhodli počas rodičovskej nepracovať. Potom, pri návrate do práce, čelia ženy ďalšej neviditeľnej bariére, keďže materstvo existujúce alebo potenciálne vidia dnes viacerí zamestnávatelia viac ako prekážku či riziko, než výhodu.


Väčšina slovenských domácností nevyžije z jedného príjmu. No ženy sa do zamestnaní po deťoch nevracajú len kvôli peniazom. Slovenky majú v priemere vyššiu kvalifikáciu ako muži. Prečo by mali zahodiť dlhoročné štúdium a prax len kvôli prestávke na tú najdôležitejšiu činnosť intenzívnu láskavú starostlivosť o nového človeka na jeho prvých krokoch životom? Avšak aj šesť rokov po prvom pôrode sú mzdy matiek o 33 % nižšie, než keby deti nemali. Vyplýva to z analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP) z júla tohto roka. Na základe údajov z roku 2006 inštitút ilustroval, že mzdové rozdiely medzi matkami a otcami sa prehĺbili z 29 % v roku pred narodením dieťaťa na 60 % vo štvrtom roku po narodení. Dokonca ani po 13 rokoch od narodenia dieťaťa sa rozdiely nevrátili na úroveň pred rodičovstvom. Ekonómovia vyčíslili, že


príjmy matiek po narodení prvého dieťaťa klesnú takmer na nulu a o šesť rokov neskôr sú nižšie o 55 % v porovnaní s úrovňou, ktorú by dosiahli, keby sa rozhodli deti nemať.


Kým sa zmení zákon viac v prospech matiek a kým firmy prestanú diskriminovať na základe materstva, čo môžu urobiť ženy, aby si zvýšili šance na dobré uplatnenie? Na jar sa s nami vzdelávalo 30 žien vracajúcich sa po materskej či rodičovskej do práce v horizonte nasledujúceho roka. Pri vytváraní obsahu sme sa opreli o najnovšie vedecké poznatky aj výsledky vlastných prieskumov realizovaných medzi slovenskými ženami. Podarilo sa nám im výrazne naštartovať dôveru v seba samé a svoje schopnosti. Mnohé účastníčky začali vnímať materstvo ako prednosť, nie hendikep. Tretina z nich si už našla nové zamestnanie, pätina sa vrátila naspäť do toho pôvodného. Zvyšok má návrat do práce ešte pred sebou. 80% z nich sa vyjadrilo, že pozná lepšie svoje silné stránky, 60% vidí svoju ďalšiu kariérnu cestu jasnejšie. Minimálne polovica sa vyjadrila, že má oveľa lepší životopis, profil na LinkedIne a orientuje sa v moderných technológiách.


Čo hovoria absolventky po štyroch mesiacoch od ukončenia programu?

"Školenie mi pomohlo uvedomiť si, že aj na čiastočný úväzok je možné mať kariérne zaujímavú prácu, že po materskej dovolenke sa stále dá rozvíjať kariéra a pracovne rásť. Je to síce veľmi náročné, ale je veľa žien, ktoré majú prácu, ktorá ich napĺňa a zároveň sú mamami. Také to uvedomenie si, že

po štyridsiatke a materskej dovolenke nemusím pochovať všetky svoje ambície, ani chodiť do práce len kvôli nutnosti zarábať."

Lucia, Košice (1 dieťa)



"Po absolvovaní programu som doslova začala túžiť po ďalších vedomostiach, konečne som začala mať pocit, že sa vraciam do reálneho sveta a

neviem si predstaviť, ako by som si teraz hľadala prácu, keby som tento program neabsolvovala. Po ukončení Back IN Business som si spravila Project Management certifikát, pozrela som si základy SQL, HTML a CSS (len tak zo zvedavosti)

a momentálne si robím Women Tester Academy kurz. Nie som si ešte úplne istá, ktorej z týchto oblastí sa budem v konečnom dôsledku venovať, či sa vrátim k pôvodnému povolaniu alebo budem hľadať projektový manažment, či testing, každopádne už mám na výber a čakám len na tú správnu príležitosť.

Určite som nabrala omnoho väčšie sebavedomie, myslím, že na pohovoroch (i keď som skúsila len dva) si viac verím a viem presne pomenovať, v čom som dobrá.

Kristína, Bratislava (2 deti)



"Vrátila som sa do branže, v ktorej som pracovala naposledy. Našla som si miesto ako interná prekladateľka v tlmočníckej a prekladateľskej agentúre.

Podarilo sa mi dohodnúť aj kratší úväzok (80%), aj keď v praxi to vyzerá tak, že aj napriek tomu sa očakáva 100% výkon.

Momentálne zvažujem aj nad zmenou zamestnania, keďže mi nevyhovuje typ práce, resp. jej prekrývanie sa s rodinným životom (pracujem aj víkendy a po večeroch ešte učím on-line) a tiež to, že táto práca je podhodnotená.


Pracujem na vlastnej internetovej stránke, brande mojej spoločnosti a očakávam, že sa v krátkom čase osamostatním ako freelancer, resp. budem mať svoj vlastný biznis."

Júlia, Bratislava (3 deti)


"Myslím si, že je to o tom, ako žena tento čas na materskej podáva a opisuje. Môže spomenúť, ako zúročila tento čas a akým spôsobom si zvýšila svoju kvalifikáciu. Ja som bola postavená pred rozhodnutie buď plný úväzok a zostanem manažérkou, alebo sa degradujem na špecialistku a môžem mať čiastočný. S mužom sme sa dohodli, že skúsim ten celý, lebo by som si mohla vyčítať, že som tomu nedala šancu.

Môj muž sám povedal, že prečo by som sa automaticky mala degradovať ja. Že ak to nebudeme s troma deťmi a dvoma plnými úväzkami dávať, tak sa doma pobavíme, kto z nás si úväzok skráti.

A som rada, že zatiaľ to vyzerá, že ani jeden nebude musieť. Len sme sa ešte viac zorganizovali, najali upratovačku a utvrdili sa v tom, že je dobré fungovať lokálne (škola, škôlka, práca blízko) a krúžky len v rámci družiny."

Romana, Košice (3 deti)



"Ja moju materskú/rodičovskú absolútne nevnímam ako problém, skôr mám stále dojem, že mnoho zamestnávateľov to považuje za prekážku a zvlášť považujú za prekážku často choré malé deti...

Najviac mi rezonuje jedna vec, a to, že treba pracovný pohovor brať ako partnerský vzťah a nebáť sa tiež povedať svoje požiadavky. A nebáť sa poslať si CV aj na pozíciu, na ktorej nespĺňam všetky požiadavky na 100%."

Tatiana, Kežmarok (2 deti)


Zamerajme sa na to, čo vieme zmeniť samy. Sebarozvoj a kvalitné skupinové vzdelávanie dokázateľne pomáhajú ženám s návratom ku kariére. Investícia, či už finančná alebo časová, sa mnohonásobne vráti.



bottom of page