top of page

Manažérka na materskej


Pred nástupom na materskú (vraj dovolenku) som takmer dva roky viedla tím skvelých ľudí v oblasti PR a marketingu. Bolo to náročné obdobie, išla som na plný plyn. Päť mesiacov dozadu sa veci zmenili. Narodila sa mi druhá dcéra a zloženie tímu, s ktorým teraz pracujem, je viditeľne odlišné.



Stojíte na červenej, v aute vám hrá rádio a nedočkavo čakáte na zelenú. Prechádza ešte mamička s kočíkom a druhým dieťaťom zaveseným na ruke. Poviete si, pohodka, celý deň byť doma, nemusieť sa nikam ponáhľať, žiaden #stres, deadliny, iba čerstvý vzduch a #deti. V podstate máte pravdu. Ale iba s tým čerstvým vzduchom (aj to len v prípade ak pri ihrisku nefajčí nejaký exot). 


Viem, že väčšina z vás si tak či tak povie, "bla bla bla, v robote to mám určite ťažšie". Tiež som si to hovorila, keď som v tom aute sedela. Skúsenosť ale robí človeka múdrejším a preto by som to dnes až tak presvedčivo netvrdila.

Predstavte si, že #materská je zamestnanie ako to vaše. Ráno budíček, do kúpeľne sa dostanete až po obriadení zvyšných členov tímu (nerátam viceprezidenta v podobe manžela). Čas na seba je obmedzený, ste teda maximálne efektívne. Viceprezident okolo ôsmej odchádza. Vašou (povedzme, že výhodou) je oproti nemu non-stop home office. Pracujete totiž z domu a robíte 24/7 support pre zvyšných dvoch členov tímu. Jedna má štyri roky, má skúsenosti so škôlkou ale preferuje home office s vami. Stojí si často za svojím názorom a neobáva sa ho prejaviť poriadne nahlas s prídavkom citového vydierania v podobe sĺz. Veľa úloh zvládne a doručí načas a samostatne, ale v mnohom potrebuje ešte vašu supervíziu. Aby sme jej nekrivdili, má vás ako svojho šéfa rada, často vás odmení objatím a bozkom (v tomto pracovnom vzťahu je to normálne). Rada sa však s vami vrhne do práce hneď zrána, priemerne o piatej hodine, čím nie ste až také nadšené.



Druhý človek vášho nového tímu sa ešte nenaučil rozprávať, má 5 mesiacov. Netešte sa však predčasne. Svoje názory totiž prejavuje zvukmi rôznych tvarov a výšok a je jej jedno, či je hlboká noc alebo deň. Táto kolegyňa si vyžaduje váš neustály support a to pri prijímaní ako aj vylučovaní potravy (niekto predsa tú špinavú robotu robiť musí). Ešte presne neviete odhadnúť a popísať jej povahu, ale je to zatiaľ pozitivista, ktorý sa na vás usmeje už len preto, že mu venujete pozornosť. Takže to máme náš tím, ktorý ostáva počas vášho pracovného času s vami. Neustále.

Je čas na ranný stand up, ste predsa agile. Poviete si, čo vás čaká. Pri strete názorov nie je núdza o hlasnejšie prejavy a dokazovanie si svojej pozície. Keďže zastávate úlohu manažéra, zvážite všetky navrhované možnosti a povedzme si úprimne, zväčša si presadíte svoje. Čaká vás míting mimo domu, potrebujete stihnúť transport. S vyplazeným jazykom (ale iba tým vašim) nastupujete do autobusu a presúvate sa na miesto stretnutia. Povedzme, že je utorok, vtedy zvyknete jednať s ostatnými šéfmi na home officoch o aktuálnom dianí. Prišli ste na mami klub. Pár small talk-ov ohľadom biznisu s neustálym dozeraním na členov vášho tímu, povzbudenie s “ongoing” projektami (tu našťastie neexistuje rivalita ako ju inde poznáme) a “best practices”.



Je čas na business lunch. Stretávate sa so staršou šaržou, starou mamou. Stihnete sa porozprávať o aktuálnych pokrokoch oboch členov tímu, keď sa po zjedení polievky z poludňajšej siesty budí mladšia. Na otázku, prečo si tú siestu nemôžete dať ako šéf práve vy, žiaľ ešte nenašli uspokojivú odpoveď. Dáte do seba druhý chod štýlom fast food a obed máte za sebou.


Presúvate sa opäť domov a pokračujete v home office s malou pauzou na coffee time. Mohli by ste ho však premenovať na cold coffee time, pretože medzitým, ako si kávu zalejete a vypijete, je potrebné zdolať ešte mnoho malých taskov a postarať sa, aby váš office nevyzeral ako po výbuchu. Čas príchodu druhého manažéra sa totiž blíži a odpočítavate minúty. Ak ste ten šťastlivec ako ja, pridá ruku k dielu a pomôže vám s večerným pokrmom pre staršiu a pre vás. Potrebujete sa predsa posilniť pred nočnou smenou. Tá vás čaká s mladšou. Preto si s ňou dáte ešte krátky večerný meeting, a.k.a “evening milk delivery”.



Sadáte si k stolu a oznamujete viceprezidentovi "One down, one more to go". Úspech dňa je na obzore. Keď zaspí aj staršia, prejdete si dnešné highlighty. Na rozdiel od druhého manažéra, ktorý s vami tieto úžasné členky tímu kreoval, váš pracovný čas nekončí. Zvalíte sa do postele a okrem snívania o dovolenke, ktorá vás najbližšie roky ani náhodou nečaká, sa seba samej pýtate, kto je vlastne komu šéfom…

bottom of page